Ny

Vad ar Ostvax gjort av?

Vad är Ostvax gjort av?

Det vi vill åstadkomma med vax på osten är att förhindra uttorkning och att skydda osten mot mögel. Kemiskt är vaxer nära besläktade med fetter, och har en vaxartad konsistens. Vaxet på osten är en blandning av flera olika vaxer, för att få rätt egenskaper för ostens mognad och skydd.

Kan man äta allt på Brieosten?

Skalet är lite som skorpan på ett bröd – en naturlig del av osten som gör osten till det den är, och något som absolut är värt att äta. För det mesta. För den som törs. Med det sagt är det inget fel med att inte vilja äta skalet – det är där smaken och doften är som mest potent.

Kan man äta vaxet på osten?

Vi skulle kunna göra det ändå, även om inte lagstiftningen säger så, men vi anser att de vaxade ostarna har en så gammal tradition i Sverige, så vet de flesta konsumenter att vaxet inte ska ätas. Det är heller ingen fara att äta vax i mindre mängd.

Vad är det vita på osten?

Den vita beläggningen på hårdost som du frågar om och som ofta misstas för mögel, är med stor sannolikhet kristaller som naturligt fällts ut i osten. Antingen kan kristaller bildas som runda lite hårda kristaller (som många tror är salt), eller så kan de lägga sig på ytan som en tunn vit nätaktig film.

Vad är Ostvax?

Ostvax är ett modelleringsmaterial som kan användas till skulpturer. Ostvaxen skärs med en platt osthyvel, mjukgörs och formas med fingrarna ev. runt ett ståltrådsskelett.

Vad heter vaxet på osten?

Ostvax – eftersom ostens yttre också appellerar till kunderna. Vid köpet är ostens utseende och förpackning produktens starkaste kommunikationsmedium. Med ProCera® ostvax slås in osten så att nyfikenheten kring smaken väcks vid kyldisken.

Kan man äta kanten på Manchego?

Ett undantag är dock Gorgonzola som har en skorpa som inte rekommenderas att äta. Även hårdare ostar som Le Gruyère och Manchego har kanter som bör skäras bort.

Vad äter man till chevre?

Osten slås ofta in i ätbar aska eller ätbara löv eller kryddor. Både tjusigt och gott. Chèvren är en utmärkt ost att äta till dessert, som inslag i tilltugg eller som förrätt. Den krämiga konsistensen gör sig väl i en matigare sallad, och dess smältegenskaper gör den perfekt att tillaga i ugn (Chèvre Chaud, någon?).

Kan man äta Skalken på parmesan?

Skalken på parmesanosten går ofta i soporna. Spara den och låt den sätta smak på soppor, fonder och såser!

Var kan man köpa Ostvax?

Ostvax

  • Ostvax startset. 1 set. 1 513,00 SEK.
  • Osthyvel. 1 st. 156,00 SEK.
  • Osthyvel. 1 st. 61,00 SEK.
  • Ostvax. vit, 5 kg/ 1 förp. 611,00 SEK.
  • Ostvax. svart, 5 kg/ 1 förp. 669,00 SEK.

Kan man äta kanten på parmesan?

På en äkta parmesanost är kanten nämligen bara ost som hårdnat och denna går att använda på flera sätt. Du kan till exempel koka hela kanten i en soppa, pastasås eller gryta för en härligt ostig smak.

Hur äta Manchego?

Manchego är en förlåtande ost som passar till en mängd olika tillbehör. Testa den gärna med mandlar, hasselnötter eller valnötter, eller kanske ett kex eller en bit surdegsbröd. Även soltorkade tomater, oliver och fikon är traditionella tillbehör till osten.

Share this post