Frågor

Nar togs bly bort fran bensin?

När togs bly bort från bensin?

År 1974 sänktes blyhalten till max 0,40 gram per liter. År 1980 begränsades mänden bly i 93-oktanig bensin till 0,15 gram per liter. År 1981 fick alla typer av bensin i Sverige innehålla max 0,15 gram bly per liter. I Sverige förbjöds bly i all motorbensin från den 1 mars 1995.

När förbjöds bly i bensin i Sverige?

Bly är i det närmaste borta ur bensinen sedan år 1994. Detta är normalt inte något problem då dagens motorer är anpassade för blyfri bensin. För äldre motorer som behöver smörjning, finns blyersättningsmedel att köpa.

När ska man använda blyersättning?

Många motorer konstruerade för blyad bensin kan skadas redan efter 60 timmars gång om de körs på blyfri eller dåligt blyad bensin. Red Line Blyersättning ger samma skydd som en högblyad bensin utan att skada eventuell katalysator.

Vad är blyersättning?

Blyersättningsmedel är ett blyersättningsmedel för motorer som kräver blyad bensin. Skyddar ventilsäten mot slitage. Får ej användas i motorer med katalysatorer. Ej oktanhöjande.

Måste man ha blyersättning?

Är det nödvändigt med blyersättning? Ja, absolut! Blyersättningen, och tidigare blyet, fungerar som smörjmedel i bland annat motorns ventilsäten.

Vad är MK1?

Diesel MK1 Produkten kallas även för blankdiesel och är fördelaktig när produkten ska lagras över en längre period. Diesel MK1 är ett utmärkt dieselbränsle med mycket bra köldegenskaper som lämpar sig utmärkt för vårt Norrländska klimat.

Får man ha bly i bensin?

Bly är en tungmetall med stor miljöpåverkan. Den är giftig både för människor och andra organismer och kan till exempel redan vid små doser orsaka allvarliga skador på nervsystemet. Därför har bly förbjudits som tillsats i bensin både i Sverige och i en rad andra länder.

Vilka motorer behöver blyersättning?

Äldre motorer med gjutjärns topp kräver blyersättning medans äldre motorer med alu top ytterst sällan behöver detsamma. Alutoppar har oftast ventilsäten och styrningar av material som tål blyfritt, medans gjutjärns toppar ofta har ventilsätena frästa direkt i gjutgodset.

Vad innehåller Blyersättningsmedel?

De flesta verkar ju innehålla någon typ av natrium- eller kaliumförening som verksam ingrediens. Det finns ju även de som innehåller bor, t. ex. Tripak och Triboron Drivmedelsförstärkare.

Vad menas med MK1 dieselolja?

Diesel MK1 är vår standarddiesel. Produkten kallas även för blankdiesel och är fördelaktig när produkten ska lagras över en längre period. Diesel MK1 är ett utmärkt dieselbränsle med mycket bra köldegenskaper som lämpar sig utmärkt för vårt Norrländska klimat.

Den 1 mars 1995 förbjöds bly i all motorbensin och äldre bilar vars motorer måste ha extrasmörjningen från bly tvingas använda blytillsats som adderas till blyfri bensin. Sedan Sveriges (och många andra länders) förbud 1995 har det tagit 26 år för världen att helt sluta sälja blybensin.

Hur använder man Dieseltillsats?

Dieseltillsatser?? Vissa säger slå i en dl 2taktsolja i tanken varje gång du tankar bra för spridare o pump osv för det är så dålig kvalitet på dieseln idag. Vissa säger skicka i 1-2 liter tvåtaktsolja lite då och då när du tankar. En del säger STP och Red line är det enda som gäller.

Vad är det för tillsatser i diesel?

SVAR: Rengörande additiver i bränslet håller insprutningssystemet och förbränningsrummen rena i motorn men förhindrar inte bakterieuppkomst. Normalt sett är detta inget problem för en bilägare. Biocider används för att ta död på mikroorganismer men inga oljebolag använder sådana generellt i bränslet.

Share this post