Ny

Vad kan man se pa kub?

Vad kan man se på kub?

Undersökningen KUB består av ett blodprov och en ultraljudsundersökning som visar sannolikheten för att fostret i magen har någon kromosomavvikelse. Provet kan inte ge säkra svar, bara uppskattningar och kan därför behöva kompletteras med andra prov.

Vad är det bästa resultatet man kan få på kub?

KUB-testet kan följas upp med icke-invasivt test Triploidier och könskromosomavvikelser får ofta ökad risk och kan upptäckas samtidigt. En kombinerad risk >1:200 anses vara förhöjd, och de blivande föräldrarna informeras mer utförligt och erbjuds möjlighet att gå vidare med ytterligare utredning.

Vad kollar man på blodprovet på kub?

KUB (kombinerat ultraljud och blodprov) ger inte en säker diagnos utan är ett sannolikhetstest för tre kromosomförändringar, trisomi 13, 18 och 21. Trisomi 21 är den kromosomavviskelse som också benämns som Downs syndrom.

Vem får göra Tillväxtultraljud?

Alla gravida brukar erbjudas ultraljud någon gång mellan vecka 18 och 20. Ultraljudsundersökningen kan också visa hur länge graviditeten har pågått, om det finns fler än ett foster och hur moderkakan sitter. En del gravida får även göra vaginalt ultraljud, ultraljud som en del av KUB eller tillväxtultraljud.

Vad är Tillväxtkontroll?

På mödravårdscentralen gör barnmorskan upprepade mätningar av mammans mage för att kontrollera barnets tillväxt. Mätningarna förs in i den så kallade symfys-fundus kurvan. Om dessa mätningar signalerar att tillväxten hos barnet kan vara avvikande får du göra en tillväxtkontroll med ultraljud.

Hur mäts kub test?

Hur går KUB-testet till? Först tas ett blodprov (när du har passerat vecka 9) och senare, i vecka 11–14, görs även ett ultraljud där en särskild del av fostrets nacke mäts. Dessa två delar vägs samman och ger en uppskattning av hur sannolikt det är att fostret har några kromosomförändringar.

Share this post