Populära

Vem bestammer EUS allmanna politiska prioriteringar?

Vem bestämmer EUS allmänna politiska prioriteringar?

Europeiska rådet är en av de sju EU-institutionerna Det hör dock inte till EU:s lagstiftande organ och förhandlar därför inte fram eller antar EU-lagar. Dess huvuduppgift är i stället att bestämma EU:s generella politiska riktning och prioriteringar, dvs. i själva verket att fastställa EU:s politiska agenda.

Vilka är EU s grundläggande värden och vad bygger värdena på?

Europeiska unionen bygger på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter, enligt vad som fastställs i artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget).

Hur startade Europeiska samarbetet?

Den första byggstenen till dagens EU lades 1952, då Europeiska kol- och stålgemenskapen bildades. I sviterna efter andra världskriget skapade Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Luxemburg och Tyskland en gemensam marknad för kol och stål. Syftet var att hejda kapprustning och nya krig mellan länderna.

Hur politiska beslut fattas i EU?

När Europaparlamentet fattar beslut sker det genom omröstning bland ledamöterna i parlamentets plenisal. Europaparlamentet fattar beslut med stöd av en majoritet av de som deltar i omröstningen om inget annat anges i EU:s fördrag, alltså reglerna för hur EU ska fungera. I några fall gäller högre beslutskrav.

Hur EU fungerar och vad de viktigaste syftena med EU är?

EU-kommissionen föreslår och följer upp lagar Den viktigaste uppgiften för EU-kommissionen är att föreslå nya lagar. Dessutom ska den genomföra de beslut som tas inom EU eller kontrollera att medlemsländerna gör det. EU-kommissionen består av 27 kommissionärer, en från varje medlemsland.

Vilka värderingar har EU?

EU bygger på följande värden:

  • Människans värdighet. Människans värdighet är okränkbar och måste respekteras och skyddas.
  • Frihet. EU-medborgarna har rätt att fritt röra sig och uppehålla sig i unionen.
  • Demokrati. EU bygger på representativ demokrati.
  • Jämlikhet.
  • Rättsstatsprincipen.
  • Mänskliga rättigheter.

När och hur bildades EU?

1 november 1993, Maastricht, NederländernaEuropeiska unionen / Grundades

Share this post