Frågor

Vad ar Neuromyelitis Optica?

Vad är Neuromyelitis Optica?

NMO-spektrumtillstånd är en autoimmun sjukdom. De vanligaste symtomen vid sjukdomen är inflammation i synnerven och i ryggmärgen men ibland påverkas även andra delar av centrala nervsystemet som hjärnstammen och hjärnan.

Vilka nervsjukdomar finns det?

Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som styr dina rörelser. Sjukdomen börjar oftast efter 55 års ålder. Du kan inte bli av med Parkinsons sjukdom, men det finns olika behandlingar och läkemedel som kan minska besvären.

Vad är Transversell Myelit?

En inflammation tvärs över (på båda sidor) av en del av ryggraden kallas för transversell myelit. Det är ett akut tillstånd. Sjukdomen är sällsynt, och orsaken är inte helt klarlagd. Den kan uppkomma i samband med infektioner, och då kommer inflammationen i ryggraden typiskt sett efter infektionen.

Vilka sjukdomar ger svullen mjälte?

Förstorad mjälte kan ge en känsla av tidig mättnad vid måltider och en upplevelse av fylld buk. Smärta från den förstorade mjälten förekommer. Vid den ovanligare akuta formen av myelofibros är det vanligt att blodbristen gör sig påmind genom andfåddhet, trötthet och minskad fysiskt prestationsförmåga.

Är det farligt att ha förstorad mjälte?

En kraftigt förstorad mjälte kan leda till en allt för omfattande avskiljning av blodkroppar och ge brist på framför allt röda blodkroppar och ibland på trombocyter. Detta tillstånd benämns hypersplenism. Hypersplenismen behöver som regel kompenseras med blodtransfusioner.

Vad beror svullen mjälte på?

Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t. ex. autoimmunhemolytisk anemi). Mjältskada i samband med operationer kan framför allt uppkomma vid ingrepp på magsäck och tjocktarm.

Vad är Adem?

Några sjukdomar som ofta ger myeliter är multipel skleros (MS), akut disseminerad encefalomyelit (ADEM) och neuromyelitis optica (NMO). Besvären vid kronisk myelit påminner en del om sjukdomen multipel skleros (MS). Svaghet och påverkan av känseln förekommer nästan alltid och ibland även smärta.

Share this post