Ny

Kan man fortranga minnen?

Kan man förtränga minnen?

Det är tack vare minnet som vi är de vi är och kan fungera i dagens samhälle. Men trots minnets betydelse finns det händelser som vi helst bara vill glömma. Nu visar forskning att det faktiskt är möjligt att medvetet trycka undan ett minne så att det förhoppningsvis aldrig dyker upp igen.

Vad är motorisk minne?

Olika människor är olika bra på de olika sorterna av korttidsminne – visuellt (baserat på synintryck), auditivt (ljud) och motoriskt minne (även kallat ”muskelminne”, baserat på kroppens rörelser).

Hur går det till när vi lagrar information i långtidsminnet?

Långtidsminnet är den del av minnet dit den långvariga lagringen av information blir överförd från korttidsminnet (arbetsminnet). Lagringen är beroende av hur viktigt stoffet är och hur mycket det bearbetas. Långtidsminnet byggs upp av hierarkiska minnesrepresentationer, ”minnesmodeller”.

Kan man glömma trauman?

Enligt studien tror 60–80 procent av psykoterapeuterna, psykoanalytikerna och terapeuterna som jobbar kliniskt att traumatiska upplevelser i viss utsträckning kan trängas bort, medan bara 30 procent av psykologiforskarna tror det.

Kan man glömma bort trauma?

Det är viktigt att de får veta, att tigande om hemska upplevelser inte leder till att de glöms bort. Barn kan inte glömma traumatiska händelser, men de kan lära sig bättre sätt att hantera dem. Annars är risken att alla krafter används till att hålla minnena borta från medvetandet.

Kan vara av minnestyp?

Exempel på lagringsminne är hårddiskar, DVD-skivor och flashminnen. Arbetsminne kallas också primärminne eftersom dessa minnen kan användas av datorns processor direkt och utan avancerad mellanliggande logik. Lagringsminne kallas för externminne, som är fristående från själva datorn.

Finns av minnestyp?

Vissa minnestyper är skrivskyddade efter att de tillverkats. Dessa kallas ROM (för Read-Only Memory, ”endast läsbart minne”). Exempel på sådana minnen är cd-rom-skivor och minnen som lagrar fasta program i inbyggda system.

Kan hjärnan förtränga minnen?

Ibland vill vi bara glömma! Men hjärnan fortsätter att terrorisera oss med smärtsamma eller pinsamma minnesbilder som känns som nålstick i själen. Nu har forskare kommit på det perfekta sättet att bli av med de jobbiga minnena. Vissa saker minns man, annat glömmer man bort…

Vilka ståndpunkter om bortträngda minnen förekommer i debatten?

Enligt Elizabeth Loftus är majoriteten av bortträngda minnen, det vill säga traumatiska händelser som man glömt och senare drar sig till minnes, falska och inplanterade av terapeuter som använder sig av suggestiva metoder såsom hypnos och drömtydning.

Share this post