Blogga

Hur snabbt uppkommer malignt melanom?

Hur snabbt uppkommer malignt melanom?

Melanom som växer ytligt kan ta flera år på sig att växa nedåt i huden. Detta är den form som ökar mest och är den vanligaste typen bland personer under 50 år.

Hur vet man om födelsemärken är farliga?

De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom: Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten.

Kan leverfläckar växa?

Födelsemärken och leverfläckar är ofta helt ofarliga och behöver vanligtvis inte tas bort. Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den dock bedömas av en läkare.

Ytligt växande melanom Melanom som växer ytligt kan ta flera år på sig att växa nedåt i huden. Detta är den form som ökar mest och är den vanligaste typen bland personer under 50 år.

Var på kroppen får man hudcancer?

Malignt melanom uppstår i hudens pigmentceller och beror oftast på att du har bränt dig i solen flera gånger. Malignt melanom kan bildas var som helst på kroppen, men är vanligast på benen, bröstet och ryggen. Cancern uppkommer ibland i vanliga nevi, som också kallas födelsemärken eller leverfläckar.

Har du insjuknat i melanom?

De som insjuknat i malignt melanom kan ofta leva livet som vanligt efter behandlingen. Återbesök kan krävas för att försäkra att du inte drabbats av ett återfall. Ärrvävnaden, omkringliggande hud och lymfkörtlar undersöks. Vid somliga tillfällen krävs cellprover och röntgenundersökningar.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden. De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras.

Vad är lentiginöst melanom?

Akralt lentiginöst melanom är en sällsynt form av malignt melanom, som är helt oberoende av solexponering. Den här typen av melanom sitter ofta vid handflatan, foten, fotsulan eller under naglarna. Melanomet kan misstas för fotsvamp, nagelsvamp eller långvariga sår.

Share this post