Frågor

Hur mycket selen hast?

Hur mycket selen häst?

Lämplig mängd selen är nödvändig för att upprätthålla processerna i kroppen (Dunnett & Dunnett, 2008). Enligt utfodringsrekommendationer för häst (Jansson et al., 2004) bör alla hästar få 0,2 mg selen per 100 kg kroppsvikt.

Vad är Selenbrist?

Selenbrist kan ha många symtom och många av dem beror dels på att selen minskar inflammation och oxidativ stress. Många andra symtom som kan uppkomma vid brist beror på att selen hjälper oss att bilda mer sköldkörtelhormon. Påverkar muskler: Svaghet, Restless legs och Växtvärk (hos barn).

Hur mycket selen ska man ta per dag?

Hur mycket selen behöver vi varje dag?

Kön/Grupp/Ålder Rekommenderat intag
Barn 10-13 år 40 mikrogram
Kvinnor och flickor från 14 år 50 mikrogram
Män och pojkar från 14 år 60 mikrogram
Gravida och ammande 60 mikrogram

Vilka nötter innehåller mest selen?

Paranöten är den av nötterna som innehåller mest av spårämnet selen och dessutom i en lättillgänglig form för oss. De är även rika på magnesium och zink.

Kan man ta selen tillsammans med Levaxin?

Organen behöver selen Enligt en Sifoundersökning uppgav dock två av tio patienter att de inte mådde bättre av Levaxin. Om studierna som indikerar att selen gör att patienter kan minska dosen av medicin även gäller generellt för större grupper, är det en vinst för folkhälsan.

Kan man ta för mycket selen?

Om du tar selen i normala doser – t. ex. genom en hälsosam kost, har selen vanligtvis inga negativa bieffekter. En överdos av selen kan leda till reaktioner som dålig andedräkt, feber, illamående och – i värsta fall – leverkomplikationer eller problem med njure och hjärta.

Vilken tid på dygnet ska man ta selen?

Du kan ta selen när som helst på dygnet. Det viktiga är att tänka på de synergister och antagonister som finns för selen och ta tillskott med selen utifrån detta. Selen absorberas lättare om du tar det tillsammans med vitamin E medan C-vitamin minskar absorptionen.

Share this post