Allmänning

Hur paverkar flersprakighet samhallet?

Hur påverkar flerspråkighet samhället?

Flerspråkighet kan dessutom utgå ifrån ett samhällsperspektiv likaväl som ett individperspektiv. Sverige är idag ett flerspråkigt samhälle där det talas upp emot 150 olika språk. Många växer upp med flera modersmål och de allra flesta som bor i Sverige lär sig någon gång under sin livstid mer än ett språk.

Vad säger forskning om flerspråkighet?

– Forskningen har visat att barn som växer upp som flerspråkiga är mer kreativa, får lättare att ta till sig nya språk och har en större metaspråklig medvetenhet. Den metaspråkliga medvetenheten innebär att barnen i större utsträckning kan diskutera och reflektera kring språket och inte bara använda det.

Vilka nackdelar ser du med den flerspråkighet som finns i Sverige?

Lätt att råka växla mellan språken. Den huvudsakliga nackdelen med flerspråkighet är att det är lättare än vad man tror att råka växla mellan språk.

  • Lätt att glömma modersmålet. En annan nackdel med flerspråkighet är att det är lätt att glömma sitt modersmål.
  • Du behöver översätta stup i kvarten.
  • Vilken tillgång är flerspråkighet för individen och för samhället?

    Flickorna upplever dock att samhället ser flerspråkighet som en tillgång. De påpekar att många individer med svenska som modersmål är mycket positiva till att lära sig andra språk. Detta, menar de, leder till att samhället ser flerspråkighet som en tillgång.

    Vad är ett flerspråkigt samhälle?

    När man talar om ett land som flerspråkigt innebär det att fler än ett språk används i samhället. I många länder finns officiella språk som är de samhällsbärande språken med särskilt stark ställning. Det är ofta, men inte alltid, det eller de språk som talas av en majoritet av befolkningen i landet.

    Vilka konsekvenser för individen får flerspråkighet?

    Både litteraturen och intervjuerna visar på att familjen, skolan och samhället påverkar en flerspråkig individs identitet. De påverkar individens relation till sitt modersmål, det svenska språket, den egna kulturen och den svenska kulturen.

    Vad säger forskningen om individens möjligheter att lära och använda flera språk?

    Till exempel har det funnits en teori som hävdar att tvåspråkiga personer skulle använda båda sina hjärnhalvor mer än enspråkiga eftersom modersmålet och andraspråket skulle finnas på olika platser i hjärnan. Men det stämmer inte. Istället utnyttjar flerspråkiga sin hjärna på samma sätt som enspråkiga.

    Varför Kodväxlar man?

    Kodväxling, som vi sett kräver hög kunskapsnivå i språken, är en sann resurs och en otrolig fördel i kommunikation mellan två eller fler personer som behärskar samma språk. Fenomenet är också en ovärderlig hjälp för att skapa broar i en flerkulturell identitet.

    Vilka fördelar ser du med den flerspråkighet som finns i Sverige finns det också nackdelar vilka i så fall?

    Att ha två modersmål har flera fördelar, visar forskningen. – Den enda nackdelen med att flerspråkighet är när man inte tillåts att utveckla flerspråkigheten. De som växer upp med flera språk kan också öka hjärnans kapacitet, man är mer flexibel i sitt tänkande och har lättare att förstå grammatiska strukturer.

    Vad innebär det att se flerspråkigheten som resurs?

    I praktiken innebär det att en flerspråkig person använder de språk hon har tillgång till som en samlad resurs och språken kan rationellt användas på olika sätt för att uppnå det syfte som situationen krä- ver.

    Vad betyder förstaspråk?

    Det språk som en människa lär sig först kallas ofta modersmål. En annan tydligare term är förstaspråk. Men vad menar man egentligen, det första språk man lär sig tala eller det språk man är bäst på? Inom språkvetenskapen betyder förstaspråk det språk man lär sig först och det behöver inte vara bara ett språk.

    Share this post