Allmänning

Vad ar en Svangel?

Vad är en Svängel?

Svängel och draglinor hjälper till att göra det behagligare för hästen att dra och dessutom blir det även bekvämare för de som åker med i vagnen. Själva svängeln är oftast av trä eller järn och vanligen mellan 60-90 cm lång.

Vad är en sele?

Sele eller seldon är en gemensam benämning på remtyg med tillbehör som är avsedda för hästens användning som dragare. Hästselen förekommer av olika typer: bog- eller loksele och bröst- eller bringsele.

Hur hårt ska selen sitta?

Du ska kunna få in två fingrar mellan selen och basen på din hunds hals. Selen ska inte glida lätt över din hunds huvud. Om du tycker att det är svårt att sätta på eller av selen kan du vrida den horisontellt innan du drar den över hundens huvud. Fästpunkten för linjen ska sitta precis ovanför hundens korsben.

Hur fäster man en draglina?

Draglina Draglinan löper mellan vagnens svängel och hästens brösta/koller. Även här finns det olika utföranden. Draglinor som spänns vid bogen, linan fästs i svängeln innan man spänner fast den i bröstan till önskad längd. Vill man kan man använda en adapter vid svängeln och på så sätt ordna en snabbkoppling där.

Vilken sele till Rockard?

Det går även att använda en loksele att köra rockard med, men då får man acceptera den lägre skackelinfästningen som blir, eller ordna ett högre skackelfäste på lokselen. Till en flakvagn passar en loksele för det mesta bäst.

Vad består en sele av?

Bakselar.

  • Bröstor.
  • Draglinor.
  • Däckel och selunderlägg.
  • Däcklar och tillbehör.
  • Huvudlag.
  • Piskor.
  • Ringar och spännen.
  • Hur ska en Bröstsele sitta?

    Vi kallar den enbart för bröstsele. Det har ingen betydelse om selen sitter ”fast” eller är ”lös” i däckeln det är bara två olika seltyper. Drar hästen med bröstsele kan man både köra vagn, rockard eller redskap. Drar gör man i båda fallen bäst med draglinor om man inte kan få fram rörelsen i skakeln på annat sätt.

    Hur tajt ska en Kattsele sitta?

    En katt som tar sig ut selen kan komma på villovägar och i värsta fall vara med i någon olycka om den smiter utomhus. Samtidigt får den inte sitta allt för hårt så att det orsakar obehag för din katt. En bra riktlinje är att du ska kunna få in ett finger mellan katt och sele när den är på plats.

    Share this post