Ny

Vilket ar det huvudsakliga motivet for forbudet mot spekulativ verksamhet i kommunerna?

Vilket är det huvudsakliga motivet för förbudet mot spekulativ verksamhet i kommunerna?

Bestämmelsen om att verksamheten skall drivas utan vinstsyfte är ett uttryck för den kommunalrättsliga principen om förbud mot spekulativa företag. Principen innebär att en kommun eller ett landsting inte får bedriva en verksamhet som huvudsakligen syftar till att ge ekonomisk vinst.

Under vilka förutsättningar får kommuner som huvudregel bedriva näringsverksamhet?

Enligt kommunallagen får kommuner driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmar i kommunen. Regeln innebär att det råder förbud för kommuner att driva spekulativa företag.

Vad ska en myndighet göra för att tillämpa teckal kriterierna och slippa använda sig av Lou?

staten eller en kommun väljer att organisera sin verksamhet i egen regi regleras anskaffning av varor och tjänster från sådan verksamhet inte av LOU. I en sådan situation anses den beställande respektive den utförande enheten som ett och samma rättssubjekt.

Under vilka förutsättningar kan en kommun bedriva sin verksamhet i ett eget bolag?

7 § kommunallagen och stipulerar att en kommun endast får driva näringsverksamhet utan vinstsyfte. Med näringsverksamhet avses samma sak som affärsverksamhet. En kommuns verksamhet ska ha som huvudsakligt syfte att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt sina medlemmar.

Vad är teckal kriterier?

Intern upphandling (kallas ibland Teckal-undantaget) 12–16 §§ LOU. För att undantaget ska vara tillämpligt vid ett köp från en annan juridisk person eller ett kommunalförbund måste två kriterier vara uppfyllda, kontrollkriteriet och verksamhetskriteriet.

Under vilka förutsättningar kan kommunen lämna över kommunal verksamhet till privata bolag?

I 3 kap. 16 KL anges att kommuner och landsting efter beslut av fullmäktige får lämna över vården av en kommunal angelägenhet, för vars handhavande särskild ordning inte föreskrivits, till ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening, en stiftelse eller en enskild individ.

Vad är sedvanlig kommunal affärsverksamhet?

Exempel på sedvanlig kommunal affärsverksamhet är bostadsföretag, tvätterier, el, gas och värmeverk, renhållningsverk, parkeringsanläggningar, buss, spårvägs och sjötrafikföretag, hamnar, flygplatser samt rörelser för att tillhandahålla idrottsarenor och olika fritids- och nöjesanläggningar.

Vad är den kommunala kompetensen?

Den kommunala kompetensen definieras i kommunallagen (så kallad allmän kompetens) och i speciallagstiftning (den speciallagsreglerade kompetensen). Reglerna begränsar kommunens verksamhet bland annat genom att kommuner inte får ha hand om sådant som är statens eller en annan kommuns angelägenheter.

Vad är kommunal angelägenhet?

Kommunerna har enligt kommunallagen hand om angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens eller regionens område eller deras medlemmar. Ett sådant allmänt intresse är bostadsförsörjningen.

Share this post