Allmänning

Vad hander om ett avtalsvillkor ar oskaligt?

Vad händer om ett avtalsvillkor är oskäligt?

Avtalsvillkor som är oskäliga Villkoret är oskäligt om det strider mot lagstiftning som inte är tvingande men leder till en så stor nackdel för konsumenten att det inte blir en rimlig balans mellan dina och konsumentens rättigheter. Till exempel att bara du kan säga upp avtalet.

Vad menas med att avtalsvillkoren skall vara skäliga?

De standardvillkor som företag erbjuder dig måste vara skäliga. Att villkoren är skäliga innebär bland annat att de följer de lagar och regler som finns och att de inte gynnar företagaren på din bekostnad.

Hur kommer man tillrätta med oskäliga avtalsvillkor?

Avtalsvillkorslagen (AVLK) gäller enbart standardavtal medan AvtL gäller samtliga avtal. Avtalsvillkorslagen prövas av Patent – och marknadsdomstolen medan 36 § AvtL prövas i allmän domstol. Hej, Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad är oskäligt?

Oskälig används numera enbart i uttrycket oskäliga djur. Det är ett gammalt uttryck som är känt ända sedan medeltiden och betyder ’djur som saknar förnuft’, d.v.s. djur som saknar mänskligt förstånd och som därför i en viss mening är oskyldiga.

Vad är Oklarhetsregeln?

Oklarheter i avtalsvillkor tolkas till nackdel för den som formulerat villkoret. Den i stort oskrivna rättsprincip som säger att oklarheter i avtalsvillkor bör tolkas till nackdel för den part som svarat för villkorsformulerandet.

Vilka är de två Lagrummen paragraferna som ger ko denna nya befogenhet?

Ett förbud enligt 23 § och ett Ett förbud enligt 23 § och ett åläggande enligt 24 eller 25 § ska förenas med vite, om det inte av särskilda skäl är obehövligt.

Vad innebär 36 avtalslagen?

36 § avtalslagen är en så kallad generalklausul vilket innebär att syftet är att den är allmänt skriven för att kunna tillämpas på flera olika situationer. Regeln säger att avtalsvillkor som av olika anledningar är oskäliga kan jämkas eller lämnas utan avseende.

Vad är grå listan?

Den så kallade grå listan framgår i en bilaga till rådets direktiv 93/13/EEG av den 5 april 1993 om oskäliga villkor i konsumentavtal. Listan gäller endast för avtal mellan konsumenter och näringsidkare (företag).

Share this post