Rekommendationer

Hur gar en benmargstransplantation till?

Hur går en benmärgstransplantation till?

Under stamcellstransplantation Stamcellerna ges på samma sätt som en blodtransfusion, via den centrala venkatetern som går in till ett blodkärl på halsen. Det tar en till två timmar att göra en transplantation med stamceller från benmärg och omkring en halvtimme när perifera stamceller eller navelsträngsceller används.

Vilka sjukdomar behandlas på hematologen?

Exempel på hematologiska sjukdomar är akut och kronisk leukemi, myelom, lymfom, polycytemia vera och myelodysplastiskt syndrom. Patienter med andra sjukdomar till exempel MS, vårdas också här när stamcellstransplantation ingår i behandlingen.

Varför remiss till Hematolog?

Om utredning talar för reumatisk sjukdom skall patienten remitteras till reumatolog för vidare bedömning. Närmaste reumatologklinik är KUS, Solna. Om utredning talar för hematologisk sjukdom t ex myelom eller lymfom skall patienten remitteras hit för vidare handläggning.

Hur tar man ut benmärg?

Det finns två sätt att ge blodstamceller. Det vanligaste sättet är att utvinna stamcellerna ur blodet. Den andra metoden är att ta ut benmärg ur höftbenet och utvinna stamcellerna ur den. Vilken av metoderna som används beror på en mängd olika saker, bland annat patientens ålder och vilken sjukdom hen lider av.

Vad kostar en stamcellstransplantation?

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har tagit fram ett hälsoekonomiskt underlag till regionerna om CAR-T-terapin Kymriah (tisagenlekleucel). Enligt detta är engångskostnaden för behandling av en patient 3,25 miljoner kronor och kostnaden per vunnet levnadsår mellan 0,5 och 1,1 miljoner kronor.

Hur ofta kan man ge stamceller?

Insamlingen räcker 5–6 timmar per gång och den görs under en eller två på varandra följande dagar. Stamcellerna samlas in från armvecket utan nedsövning och metoden kräver inte heller att donatorn stannar kvar på sjukhuset.

Vem kan ge stamceller?

I första hand söker man efter någon, ett syskon eller en person som anmält sig till donationsregister, som har samma HLA-typ som den som ska få stamceller. Om ingen sådan lämplig donator finns, kan ibland en släkting (syskon, förälder eller barn) som är till hälften lika vara donator.

Hur fungerar en stamcell?

En stamcell delar sig på ett speciellt sätt för att producera två celler. Den ena blir en kopia av stamcellen, den andra utvecklas, mognar, till en mer specialiserad celltyp. Den mer specialiserade cellen ger i sin tur upphov till andra, ännu mer specialiserade celler, en process som kallas differentiering.

Vem kan donera benmärg?

Hur länge kan man leva med myelofibros?

Primär myelofibros har betydligt sämre prognos än PV och ET. Medianöverlevnaden anges till 4–5,5 år. Vanliga dödsorsaker är transformation till akut leukemi, infektioner, trombos eller blödning och komplikationer till portal hypertension [6].

Kan man ge stamceller flera gånger?

​Blodstamceller kan samlas in på två olika sätt: Från blodomloppet och från benmärgen. Vilken metod som används, beror i första hand på patientens tillstånd. Ibland kan man också beakta donatorns önskemål.

Share this post