Allmänning

Vad ar push och pull-faktorer?

Vad är push och pull-faktorer?

Push-faktorerna kan se olika ut för olika människor. Exempelvis kan ett områdes brist på arbetstillfällen tvinga bort en arbetslös person, medan en sådan brist kan upplevas som oväsentlig för en sysselsatt person. Se även pull-faktorer och push-and-pull-modell.

Push- och pull-faktorer. Det kan finnas många olika orsaker till att en människa vill lämna sitt hemland och ett samlingsnamn för alla orsakerna kallas ”push” faktorer ( push = trycka på engelska ). Någonting trycker iväg personen, bort från landet. Nu flyttar ingen från ett land till ett som ser exakt likadant ut.

Vad är det som kallas migration?

Migration innebär en förflyttning av människor från en plats till en annan, med syftet att permanent bosätta sig på den nya platsen. Begreppet kan delas upp i invandring (immigration) respektive utvandring (emigration). Begreppet är brett och kan omfatta olika skalor.

Vilka skäl till att människor migrerar?

Det finns flera skäl till att människor migrerar. Orsakerna sträcker sig från säkerhet, demografi och mänskliga rättigheter till fattigdom och klimatförändringar. En grupp migranter går längs ett järnvägsspår. ©Ajdin Kamber/AdobeStock

Push-faktorerna är orsakerna till att människor lämnar ett land och pull-faktorerna är orsaken till varför de väljer att flytta till ett särskilt land. Det finns tre huvudsakliga push och pull-faktorer.

Har miljön varit drivande orsak till migration?

Miljön har alltid varit en drivande orsak bakom migration. Människor flyr naturkatastrofer, som översvämningar, orkaner och jordbävningar. Klimatförändringar förväntas dessutom att förvärra extrema vädersituationer, vilket kan leda till att fler människor migrerar.

Vad är Global migration?

Global migration. Så mycket som 97 procent av världens befolkning bor i det land där de är födda. Resterande 3 procent har således flyttat till ett annat land. Stora delar av den globala migrationen sker mellan två höginkomstländer eller mellan två icke-höginkomstländer.

Share this post