Allmänning

Hur tror du att vara matvanor paverkar var halsa?

Hur tror du att våra matvanor påverkar vår hälsa?

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Varför är en balanserad kost viktigt?

Genom att äta varierat får vi lättare i oss alla närings- ämnen kroppen behöver, samtidigt som det minskar risken att få i sig för mycket av oönskade ämnen som kan finnas i maten. Dåliga matvanor hör till de faktorer som ökar risken allra mest för hjärt- och kärl- sjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer.

Hur snabbmatskedjorna påverkar vår hälsa?

Ingen fara med snabbmat då och då Grönsaker, som innehåller många viktiga näringsämnen, saknas oftast helt. Äter man snabbmat då och då är det ingen större fara, men äter man det regelbundet påverkas kroppen negativt. Snabbmat i kombination med för lite träning och stress är direkt skadligt på lång sikt.

Hur kroppen påverkas av kost?

Efter ett tag kan problemen eskalera till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, sköldkörtelproblematik, benskörhet eller andra sjukdomar. Men även om man äter en bra kost måste man se till att näringen tas upp av kroppen.

På vilket sätt påverkar vår kost olika sjukdomar?

Olika ämnen i maten kan påverka hur cancer utvecklas. Det finns till exempel cancerframkallande ämnen i maten som mögelgifter och ämnen som bildas vid hård stekning som kan skada arvsmassan. Antioxidanter som finns bland annat i frukt och bär kan däremot skydda cellerna.

Hur påverkas vi av maten vi äter?

Det mesta av maten och drycken vi stoppar i oss ger energi. Vi får energin ifrån kolhydrater, protein och fett. Även alkohol ger energi men alkohol är inget som kroppen behöver. De förstnämnda energigivarna är viktiga att vi får i oss mer eller mindre mängd av för att kroppen ska må bra och fungera normalt.

Vad betyder väl balanserad kost?

Förutom en väl balanserad kost enligt tallriksmodellen med tre huvudmål är regelbundna måltider, allsidig kost och begränsning av energirika och näringsfattiga livsmedel grundpelare i hälsosamma matråd. Exempel på livsmedel som kan behöva begränsas är sötsaker, söta drycker och snacks.

Hur ser en balanserad kost ut?

En måltid som komponeras enligt tallriksmodellen innehåller lagom proportioner av de näringsgrupper som ger energi, det vill säga fett, protein och kolhydrater. Dessutom behöver en balanserad kost innehålla kostfiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Share this post