Ny

Vart ar elpriserna hogst?

Vart är elpriserna högst?

Årets medelpris för el hamnar på cirka 63 öre per kWh, vilket är det högsta årspriset någonsin på den nordiska elbörsen NordPool, enligt elbolaget Bixas årsrapport. Under förra året låg snittpriset på 11 öre per kWh.

När är elpriserna högst?

Elpriset är ofta billigare nattetid och dyrast på morgonen och sen eftermiddag. För dig som konsument med ett timpris elavtal innebär det att det är billigare att tvätta, diska , duscha och förbruka el på natten (och andra tider) då färre konkurrerar om elen och efterfrågan på el generellt är lågt.

Vad var elpriset i december 2021?

Elpriset klättrade upp på nya rekordnivåer i december 2021 64,85 öre/kWh för Luleå (SE1) och Sundsvall (SE2) 175,74 öre/kWh för Stockholm (SE3) 182,21 öre/kWh för Malmö (SE4).

Hur mycket har elpriserna stigit?

PRESSMEDDELANDE 21-12-31. Det genomsnittliga systempriset på elbörsen Nord Pool Spot blev 63 öre/kWh år 2021, en ökning med 52 öre jämfört med 2020, motsvarande 554 procent.

Vem köper rysk gas?

Svenska ståljätten köper rysk naturgas. Rysk gas fortsätter att flöda in i Sverige – bland annat till ståljätten SSAB. Bolaget vill inte svara på om Putins krig i Ukraina kommer att få dem att sluta med inköpen. – Vi har en dialog med våra leverantörer, säger presschef Mia Widell.

Varför så höga gaspriser?

Hög efterfrågan på fossila bränslen Det höga gaspriset beror, i sin tur, på att efterfrågan har varit hög samtidigt som Ryssland har begränsat exporten till Europa. Om elproduktionen i andra länder görs med fossil gas eller kol och den blir dyr, finns en hög vilja att betala för svensk el.

Hur mycket gas köper EU av Ryssland?

Den 24 februari påbörjade Ryssland sin invasion av Ukraina. Sedan dess har EU köpt rysk gas och olja för nästan 35 miljarder euro – motsvarande 360 miljarder kronor.

Vart är elpriset på väg?

Prognos av elpriset under 2022 Terminspriserna ger indikationen att elpriset kommer vara cirka 100 öre/kWh under april – juni och att elpriset kommer gå ner till cirka 71 öre/kWh under juli – september. 2022 Q2: 100 öre/kWh. 2022 Q4: 91 öre/kWh.

Vad köper Sverige från Ryssland?

Från Ryssland importerar Sverige huvudsakligen råvaror, främst olja men också kemikalier och propan. Runt 500 svenska företag är verksamma i Ryssland. Svenska investeringar sker, förutom inom ovanstående branscher, också inom detaljhandeln, exempelvis inredning och kläder.

Är Sverige beroende av Ryssland?

Sveriges handel med Ryssland utgör en allt mindre andel av Sveriges totala utrikeshandel. Det visar ny statistik över handelsutvecklingen 2021. Under förra året importerade Sverige varor från Ryssland till ett sammanlagt värde av 21 miljarder kronor, vilket motsvarade 1,4 procent av Sveriges totala varuimport.

Varför höga elpriser 2021?

– Bakgrunden är framför allt höga priser på naturgas vilket lett till höga elpriser i hela Europa. Till detta kommer höga priser på kol och utsläppsrätter, periodvis låg vindkraftsproduktion och en ökad efterfrågan på el med återhämtning efter Coronapandemin.

Varför har gaspriset stigit?

Det dubblade oljepriset väntas leda till ett dubblat naturgaspris inom ett år för gaskunder i EU-länderna. Det tror konsultbolaget Cera, vilket utgör ytterligare dåliga nyheter för konjunkturen och inflationen. Oljepriset har stigit från 70 dollar per oljefat för ett år sedan, till cirka 145 dollar i dagsläget.

Får Sverige gas från Ryssland?

Sverige tillhör inte de länder som drabbas hårdast av dyrare olja och gas till följd av sanktionerna mot Ryssland, men de indirekta effekterna påverkar oss. Det aktualiserar frågan hur beroende vi är av import för vår energiförsörjning.

Hur mycket olja och gas importerar Sverige från Ryssland?

– Sverige importerar cirka 50 procent av sitt uranbehov från Ryssland men vi har samtidigt en rad alternativa leverantörer att tillgå, därför bedömer vi att just detta är ett hanterbart problem. Även den direkta importen av rysk olja och gas till Sverige är begränsad.

Share this post