Ny

Vad hander i kroppen nar man har diskbrack?

Vad händer i kroppen när man har diskbråck?

Diskbråck är när disken buktar ut mellan två kotor. Det kan göra ont och hindra dig från att röra dig. Diskbråck går oftast över av sig sjäv. Besvären blir oftast bättre inom ett par veckor.

Vad beror på diskbråck?

Diskbråck beror på att en disk mellan ryggkotorna gått sönder och bildat ett bråck som buktar ut. Det går oftast över av sig själv. Läs mer på Doktor.se.

Har du diskbråck i nedre delen av ryggen?

Men ett diskbråck i nedre delen av ryggen kan ge ont i ryggen och ibland så kallad nervrotssmärta som strålar ner i benet, ischias. Ett diskbråck som trycker på nervrötter i halsryggen kan ge utstrålande värk i armarna och ibland ont i nacken. Diskbråcket kan övergå i ischias.

Vad är vanligt med diskbråck i bröstryggen?

En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen. Då kan du få smärtor som strålar ut i armen. Det är mindre vanligt med diskbråck i bröstryggen.

Hur gör man operation vid diskbråck i ländryggen?

Operation vid diskbråck i ländryggen. När man opererar ett diskbråck i ländryggen gör läkaren ett hudsnitt och skapar en liten öppning mot disken mellan två kotbågar. Läkaren håller nervroten åt sidan och tar bort diskbråcket. Operationen brukar ta en timme och du är sövd när du opereras.

Det händer att en disk går sönder så att en del av innehållet i disken börjar bukta ut, ungefär som en utväxt. Det kallas för diskbråck. I vissa fall trycker bråcket mot en nerv vilket kan ge en smärta som strålar längs nervbanan.

Är det farligt med diskbråck?

Diskbråck är något som för många kan låta farligt och att man kommer ha problem med det resten av livet. Det kan göra fruktansvärt ont och hindra dig från att göra mycket av dina dagliga aktiviteter. Smärtan gör att det är lätt att tänka att det här aldrig kommer att gå över.

Vad är ett symtom av diskbråck?

Ett symtom av diskbråck kan även vara att behöva utstå svårigheter gällande kontroll av rörelser i benen samt försämrad känsel i ben och fot. Dessutom råkar vissa drabbade ut för svårigheter att kontrollera avföring och urin, smärtor i nacken, ont i bröstkorgen samt armar och fingrar.

Kan du få diskbråck i hela ryggen?

Du kan få diskbråck i hela ryggraden men det är vanligast att få diskbråck i nedre delen av ryggen, som kallas ländryggen. En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen.

Share this post