Blogga

Vad ar ryggmargens huvudsakliga funktion?

Vad är ryggmärgens huvudsakliga funktion?

Ryggradens uppgift är att stödja kroppen och skydda ryggmärgen. Ryggmärgen sänder meddelanden mellan hjärnan och kroppen och är en del av det centrala nervsystemet.

Varför blir man förlamad i benen?

Ryggmärgen skyddas av ryggradens kotor, som är 29 stycken. De sju översta kallas halskotor, nedanför dem finns tolv bröstkotor och därefter kommer fem ländkotor och fem bäckenkotor. Om någon av halskotorna krossas och halsryggmärgen skadas leder det till tetraplegi, det vill säga förlamning i ben, bål och armar.

Varför måste ryggmärgen skyddas?

Nervsignalerna passerar ryggmärgen Ryggmärgens uppgift är att ta emot och skicka vidare nervsignaler mellan hjärnan och resten av kroppen. En skada på ryggmärgen kan hindra nervsignalerna att skickas vidare. Då kan du bli förlamad och förlora känseln i olika delar av kroppen.

Vad finns inne i ryggmärgskanalen?

Mellan dura mater och ryggmärgskanalens väggar finns epiduralrummet (cavitas epiduralis) som innehåller ett stort antal vener (plexus venosus vertebralis internus) och fettrik bindväv. Dessa fungerar tillsammans som ryggmärgens isoleringsmaterial.

Vad finns i ryggmärgskanalen?

När kotkropparna ”staplas” på varandra i ryggraden bildar dessa hål tillsammans ett rör som kallas ryggmärgskanalen. Förutom ryggmärgen och dess rötter innehåller ryggmärgskanalen även ryggmärgshinnor som omger ryggmärgen, blodkärl, och cerebrospinalvätska.

Är ryggmärg och benmärg samma sak?

Benmärg och ryggmärg är inte samma sak. Benmärgen samlas inte in från, eller i närheten av, ryggraden eller ryggmärgen utan från höftbenskammarna som finns ovanför sätesmuskulaturen. Ryggmärgen på givare kan alltså inte bli skadad och någon risk för förlamning finns inte.

Vilken nivå slutar ryggmärgen?

Ungefär vid L1-L2 slutar ryggmärgen och övergår i ett 10-tal nervtrådar, c.a 5st lumbala, 5st sacralas och till sist en enda coccygeal (svanskota) nervtråd.

Var slutar ryggmärgen?

Ryggmärgen är cirka 45 centimeter lång och går från skallbasen och ner till ländryggen. Mellan varje ryggkota går det ut nerver till kroppens olika delar som ger oss känsel och rörelseförmåga. I ryggmärgens nedersta del finns ett knippe nervtrådar som ibland kallas för ”hästsvansen”.

Share this post