Trendig

Kan man ata silverparon?

Kan man äta silverpäron?

Silverpäron är ett litet träd med lite knotiga grenar. Den växer långsamt, bladen är silvergrå och grenarna är lätt hängande. I maj blommar den med vackra vita klasar som lockar pollinerare, och på hösten bildar den små päron som är för beska för att äta, men dekorativa i blomsterarrangemang.

Hur ofta vattna silverpäron?

Man måste vattna minst en gång i veckan hela första sommaren. Nyplanterade träd torkar bort och dör om det inte är fuktigt i jorden. Det är mycket viktigt att vattnet verkligen går ner på djupet.

Är silverpäron vintergröna?

Är silverpäron vintergrön? De distinkta, pilliknande, silvergrå löven håller sig från vår till höst på långa stjälkar. Silverpäron tappar sina blad på vintern.

När kan man beskära silverpäron?

Beskärning av silverpäron Bästa tidpunkten är under JAS-perioden (månaderna juli-september).

Hur ska man beskära silverpäron?

För att förhindra det kan man med beskärning försöka minska ner större grenar så att de inte blir för tunga. Bästa tiden att beskära silverpäron är JAS-perioden (juli, augusti, september), men vårvintern går också bra. Korta de grenar som blivit för långa, växer inåt eller korsar varandra.

Får silverpäron frukt?

Silverpäron går till zon III, kanske IV i skyddade lägen. Det klarar torka och vind men vill också stå väldränerat. På hösten sätter den dekorativ men oätlig frukt i form av ca 3 cm stora päron.

Hur ska man klippa silverpäron?

Kan man ha silverpäron i kruka?

Silverpäron. Pyrus salicifolia ’Pendula’ Kallas även för nordens olivträd då det har smala silvriga blad. Tål sol och torka och är därför perfekt för kruka.

Vad passar ihop med silverpäron?

Vill ni matcha den silvrigare looken som silverpäronet ger kan ni prova Nepeta fassenii, Calamintha nepeta, Lavandula och kanske lite Alliumlökar. Ett alternativ kan annars vara ett flerstammigt Amelanchier lamarckii i solitärkvalitet (stort från början, t. ex. 150-175 cm).

Hur stort blir silverpäron?

Silverpäron finns att få med olika höjder på stammen. Det vanligaste sättet att odla dem på är att de ympas på vildpäron med olika stamhöjd. Det betyder att man kan få träd med stamhöjd från 80 cm upp till 220 cm. Det är viktigt att tänka till innan man bestämmer sig, eftersom stammen inte växer på höjden bara kronan.

Vad gör man med silverpäron?

Man ser ofta silverpäronträd som är formade på olika sätt: som parasoll, klippta som kuber eller bollar. Ett annat trevligt sätt att odla silverpäron på är som på bilden, att plantera dem tätt och låta kronorna växa ihop till en stor krona. Det blir mycket snyggt.

Hur stora rötter har silverpäron?

Silverpäronträdets rötter är ungefär lika breda som kronan är bred (om den inte är klippt förstås) och befinner sig i ”mellangärdet”, det vill säga inte helt ytliga men inte så djupa heller.

Share this post