Rekommendationer

Var kan jag kopa ister?

Var kan jag köpa ister?

Ister – Handla – Köp ekologiskt, smakrikt och gräsuppfött kött online på grönagårdar.se!

Hur länge håller ister?

Förvara det smälta fettet i kylskåp – den håller upp till ett år.

Kan man frysa ister?

Hållbarhet och förvaring Använd alltid rena verktyg när du tar fett från burken och om du skulle få kondens på insidan av glasburken så torka bort det med hushållspapper så kommer istret att hålla länge. Istret kan även frysas.

Är ister nyttigt?

Näst efter torskleverolja är ister det mest D-vitaminrika du kan äta. Som vi vet motverkar D-vitamin depressioner och gör att du klarar den mörka årstiden bättre. Istret innehåller dessutom B- och C-vitamin och är rikt på både fosfor och järn.

Var kan man köpa grisfett?

Späcket (eller grisfett) är putsfett från hela slaktkroppen….Denna produkt levereras fryst.

  • Snittbetyg för Späck. Ferenc Banyai 2021-04-22.
  • Produktinformation: Späck. Storlek: 500 g.
  • Om vårt griskött.
  • Hanteringsråd för vårt griskött.

Vad har man ister till?

Späck eller ister ingår ofta i pastejer och patéer. Men fettet kan också saltas, kryddas eller smaksättas med rök för att bli en charkprodukt – ett smörgåspålägg – som står på egna ben. Ister används i pajdeg och kakor i stället för andra matfetter.

Vad är ister bra för?

Ister är världens bästa hudkräm. Mot spruckna hälar, nariga läppar, taskiga nagelband och vintertorr hud. Av den enkla anledningen att det påminner om vårt eget fett. Parfymera gärna ister genom att värma upp det till ca 100 grader tillsammans med till exempel lavendel, kardemumma eller någon annan trevlig krydda.

Är ister och talg samma sak?

Ister är ett relativt mjukt fett som finns upplagrat i närheten av tarmarna, njurarna och revbenen hos en del djur, som inte hör till kategorin idisslare bland däggdjuren. Idisslarnas motsvarande fett är fastare och kallas talg. Det är egentligen bara tamsvinets ister, som i dagligt tal avses med denna beteckning.

När smälter ister?

Fetthalt: Grisens späck betår till cirka 85% av fett. Renat ister = 100% fett. Smält-/fryspunkt 41°C.

Vad är ister gjort av?

Ister består av omkring 38 % fast, mättat fett (tristearin och tripalmitin) samt omkring 62 % flytande, enkelomättat fett (triolein). Ister smälter mellan +31°C och +36°C.

Vad kostar späck?

Utmärkt att steka i eller att göra korv utav. Säljes fryst. Jämnförpris Ca: 40 kr/kg.

Vad kan man byta ut ister mot?

Det stod även på någon sida att man kan byta ut smör mot ister i den mesta bakning av t ex bröd.

Ister säljs ofta i block med vaxat papper omkring och finns i de flesta livsmedelsaffärer. Späck hittar man i köttdisken, oftast i bitar.

Vad använder man späck till?

Det smälts och silas för att anta sin smidiga, smörlika form och används som matfett i matlagning och som pålägg. Späck kommer framför allt från grisens ryggfett och har en fastare form och säljs i bitar.

Kan man frysa späck?

Förvaras kallt vid högst +10°C. Går att frysa. Hållbarhet: 2 månader eller mer. Omvandling smält ister: 1 dl = 85 g.

Vad är späckat kött?

Späck är vitt underhudsfett, det vill säga fettlagret under huden främst hos marina djur som sälar, valar, valrossar och sjökor. Fettlagret fungerar som skydd mot det iskalla vattnet, som energireserv och även som visst skydd mot hajangrepp. Späck har mycket lång hållbarhet och härsknar med tiden, får sur smak.

Share this post