Frågor

Vem Ystar osten?

Vem Ystar osten?

Ostens historia är sannolikt 8.000-10.000 år gammal men det var för runt 4.000 år sedan man började göra ost i större skala. Det finns en legend om ostens uppkomst som säkert har ett korn sanning i sig. Det var en arabisk handelsresande som förvarade mjölk i en pung gjord av en fårmage när han vandrade genom öknen.

Hur gör man ostmassa?

Värm mjölken under omrörning till 30-32ºC. ​Tillsätt filmjölken (eller starterkulturen) under omrörning till den tempererade mjölken. Låt stå 15-30 min. Tillsätt ostlöpet under omrörning och fortsätt omrörningen någon minut.

Vad Ystar man med?

Ysta, ystning = osttillverkning. Läs mer > Så används mjölk. Löpe är ett vattenextrakt av kalvars löpmagar som innehåller ett speciellt enzym (chymosin) som får mjölken att koagulera (stelna). Det finns även ”löpe” från andra djur som lammmage vilket ger en skapare ostsmak.

Varför smakar olika ostar olika?

Ju längre en ost lagras desto mer karaktär får den. En mild ost är lagrad mindre än fyra månader, en mellanlagrad ost är lagrad mellan 4-8 månader. Lagrad ost har lagrats i mellan 8-12 månader och blir därmed smakrik och lite mer offensiv i sin karaktär.

Var Ystas Västerbottenost?

Det var mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som 1872 skapade receptet som ligger till grund för den Västerbottensost vi äter än i dag. Ingen vet helt säkert vad som hände den dagen, men enligt myten var det distraktionen av en uppvaktande mjölkdräng som gjorde att Ulrika Eleonora missade att passa ystkaret ordentligt.

Hur kan man använda ostlöpe?

Det är viktigt att värma mjölken till 37 grader. Mer än 10 liter mjölk per omgång rekommenderas ej. Ostlöpen kan spädas med lite vatten, ca 0,25 dl vatten per matsked ostlöpe, innan den vispas ner i mjölken. Ostmassan är färdig efter ca 30 minuter.

Hur får man fram löpe?

Vid modern framställning av löpe tar man djupfrysta kalvmagar och mal dem, varpå de läggs i en enzymextraherande lösning. Därpå tillsätts syra. Efter neutraliserande av syran filtreras löpet i flera steg och koncentreras till önskad styrka (1:15000).

Varför stelnar inte ostmassan?

(Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.) 6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar. (Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk.

Hur ystar man?

Rör med visp och slev Använd en ballongvisp och rör runt i ostmassan så att det bildas små centimeterstora kuber. Du kommer märka att det sipprar fram en gulaktig vassle mellan ostbitarna. Fortsätt att röra försiktigt i grytan i ytterligare 15–20 minuter (med en slev).

https://www.youtube.com/watch?v=h1YLhlIxdO4

Share this post