Populära

Vad star K-vardet for?

Vad står K-värdet för?

En funktion som beskriver en rät linje i ett koordinatsystem kallas linjär och skrivs oftast på så kallad k-form. k- och m-värdet är konstanter som beskriver linjens egenskaper. k anger lutningen och m är det y-värde där linjen skär y-axeln. I koordinatsystemet har linjen k-värdet 2 och m-värdet 1.

Vad menas med K värde och M värde?

där k är linjens lutning (riktningskoefficient) och m talar om var linjen skär y-axeln. k-värdet fås alltid genom divisionen Δy/Δx, där Δy anger antalet steg vi ska gå uppåt och Δx anger antalet steg vi ska gå åt sidan.

k kallas riktningskoefficient och betecknar lutningen på linjen. Ett positivt k-värde ger en linje som lutar snett uppåt åt höger i koordinatsystemet, vilket innebär att funktionsvärdet blir större ju större värdet blir på den oberoende variabeln.

Vilket värde har Riktningskoefficienten K?

Det som kommer att skilja linjerna åt är lutningen och skärningspunkten. Lutningen betecknas med ett k, som står för riktningskoefficient. I vår exempelekvation är k-värdet 500 – det innebär att för varje ökning av x med 1 så ökar y med 500 (varje extra natt innebär en ökad kostnad med 500 kr).

Hur ser k?

För att få fram K-värdet (lutningen) till denna linje skall man dividera differensen av de påda punkternas y-värden med punkternas x-värden. Linjen ovan har alltså k-värdet 2. Detbetyder att om man går ett steg åt höger så får man gå 2 steg uppåt för att få linjen lutning.

Hur räknar man ut K Värder?

Läsa av k-värdet direkt om k är ett heltal. Skriva funktionen till en linje. Läsa av ∆y och ∆x om k inte är ett heltal (när du klarat 10 uppgifter). Beräkna k-värdet med formeln k=∆y/∆x.

Hur bestämmer man k och m värdet?

där x och y är variabler, och k och m är konstanter; k anger linjens lutning och m anger vid vilket y-värde som linjen skär y-axeln (det vill säga då x = 0).

Share this post