Blogga

Hur lang tid tar det innan appeltrad ger frukt?

Hur lång tid tar det innan äppelträd ger frukt?

Träden börjar ge frukt efter 3-5 år och har en livslängd som gör att dina barnbarn kommer att kunna plocka frukt från dem.

När kommer äpplen?

I Sverige blommar äppelträdet med vita och rosa vackra blommor i maj och juni. När sedan äpplet blir moget beror på vilken sort det är, men skördetiden för äpplen håller i sig från slutet av sommaren och under hela hösten.

När blommar fruktträden i Skåne?

Även i år kom vårvärmen tidigt och äppelträden började sin blomning redan i slutet av april mot det mer vanliga i mitten av maj.

När blommar äppelträden i Skåne?

Förra året blommade de redan i slutet av april, men många blommor frös sedan sönder av kölden i maj. ”Blomningen i år kommer ske runt mitten av maj men det beror på hur snabbt värmen utvecklar sig de närmsta veckorna”, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

Varför blir det Rönnbärsmal i äpplena?

Detta har traditionellt förklarats och verkar bero på vårt speciella klimat. Rönnbärsmalen är en liten fjäril vars larver normalt lever på rönnbär. Vissa år när det är ont om rönnbär och malens population är ovanligt stor kan den skapa stora skador i äppelodlingar.

Hur länge bär ett äppelträd frukt?

Det finns dock ett antal sorter som kan bära frukt efter tre till fem år.

När mognar olika äppelsorter?

Ska du ha några äpplen till en paj kan du låta dem sitta kvar på trädet lite till. En del sena äppelsorter vill man gärna plocka innan de är mogna så att inte höststormarna river ner dem på gräsmattan….Äppelsorter, mognad och sötma.

Äppelsort Mognar Syrlig–Söt 1–5
Cox Pomona Oktober 4
Discovery Aug/Sep 3
Eldrött Duväpple Oktober 4
Elstar Oktober 4

När mognar äpplen i Skåne?

Mellan augusti och oktober skördas sen frukten, vissa sorter mognar tidigt, andra sent. Det gäller att plocka äpplena vid rätt tillfälle, när de är som godast.

Share this post