Allmänning

Hur mycket sol behover vaxter?

Hur mycket sol behöver växter?

Hur mycket ljus krävs för att det ska växa? För att du ska få någon tillväxt krävs minst 1600 lux eller 30 uMol (PPFD). Sticklingar klarar sig på mindre i början, men de flesta växter kräver mer, helst fruktsättande. Det är därför det är mer eller mindre omöjligt att odla något inomhus utan växtbelysning på vintern.

Måste växter ha direkt solljus?

Precis som växter behöver vatten och näring i olika mängd behöver de även ljus. Vissa växter trivs med massor av ljus medan andra föredrar en lite mörkare plats, skyddade från solen.

Hur mycket ljus behöver växter på vintern?

Utan tillräckligt ljus under de långa mörka vintermånaderna blir många sorter långa och rangliga. Låt gärna växtbelysningen vara tänd 12-16 timmar per dygn men inte dygnet runt. Men det är inte bara kvantiteten ljus som är avgörande för hur en växt mår. Lika viktig är ljusets färgskala.

Vilket ljus vill växter ha?

Det blåa och röda ljuset som växterna behöver mest får de inte så mycket av. Däremot får de mycket infrarött ljus, vilket är rent skadligt för vissa grödor, och gult ljus, vilket växterna inte kan använda så mycket av. Diagrammet visar översiktligt: 1. Hur fotosyntesens effektivitet beror på våglängden (grön).

Vilka växter gillar direkt solljus?

Några av våra gröna favoriter är flasklilja, aloe vera, yuccapalm och svärmorstunga. Blommande solälskare är trillingblomma, hibiskus, pelargoner och kalanchoe. Ett soligt fönster är även utmärkt att utnyttja till odling av ätbara växter som chili, tomat, citron, timjan och rosmarin.

Vad menas med direkt solljus?

Direkt solljus är solljus som lyser in i rum utan att ha reflekterats. Med ”mer än tillfälligt” avses för bostäder exempelvis utrymmen för daglig samvaro, matlagning, sömn och vila.

Vilka krukväxter trivs i Västerfönster?

Murgröna trivs bäst i ett öster- eller västerfönster, även ett ljust norrfönster går bra. Brokbladig murgröna är mer ljuskrävande än helgrön. Murgröna trivs i normal rumstemperatur under vår och sommar.

Share this post