Allmänning

Hur stotta solrosor?

Hur stötta solrosor?

Stötta upp blomman med en blompinne så fort den börjat växa till sig. Byt sedan pinne vartefter den växer. – Odla inte solrosorna tillsammans med potatis då de hämmar varandras tillväxt.

Vad gör man med solrosor på hösten?

Skola om till större kruka, eller plantera ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. De höga solrosorna behöver ett rejält stöd, stadiga käppar eller en spaljé som de kan fästas mot. Även de lägre sorterna kan behöva några pinnar att luta sig mot.

Hur länge håller solrosor?

Sensommaren är solrosens tid. Den är både lättodlad och perfekt som snittblomma. Med solrosodlaren Katja Ihrséns enkla knep får du din bukett att stå länge utan att vissna. Längs riskväg 70 ligger Kusgården i Frösthult, här har Katja och Robert Ihrsén odlat solrosor i 10 år.

Måste solrosor ha stöd?

Att odla solros är enkelt Delvis så behöver den ett stöd att luta sig mot, för att klara de hårdare vindarna och samtidigt är det också viktigt att den planteras på en plats med rikligt av sol, gärna i söderläge.

När solrosen vissnat?

På hösten kan de vissna blommorna få sitta kvar. Fröna som mognar fram blir till föda för småfåglarna. Finns många olika sorter i odling och som frö att så själv.

Hur förvarar man solrosor?

Skötselråd solrosor: Tänk på att plocka bort alla blad som riskerar att hamna under vatten innan du sätter den i vas. Ta bort några extra om du vill – bladen tar mycket energi och på så sätt håller sig blomman fin längre.

Hur sprider solrosen sina frön?

I slutet av säsongen kommer blomman att vissna. Några av fröna kanske kommer att ätas upp av fåglar och när fåglarna bajsar kanske fröna hamnar i jord och blir nya solrosor nästa säsong.

Varför dör min solros?

Något som är viktigt att tänka på är att solrosen inte trivs i torka, utan den vill gärna vattnas rikligt och lagom ofta, så att den aldrig riktigt torkar ut. Tänk även på att solrosen är mer utsatt för torka om den står i kruka än om den står på friland.

När ska man klippa solrosor?

2. Skörda solrosor på morgonen. Enligt blomexperterna ska man skörda på morgonen och inte eftermiddagen. Vill du ha dem i en vas, klipp dem på morgonen, annars kan de vissna.

Kan man ha solros inomhus?

SOLROS BETYDER ”SOLBLOMMA” Det finns cirka 70 solrosarter och du kan ha dem både inne och utomhus. De är tacksamma att odla och blommar från juli till september.

Stötta. Stöd solrosen mot en pinne redan från början. Ersätt pinnen med en längre vid utplantering. Tänk på att stödja solrosen långt upp på stjälken, annars finns risken att den kan välta eller gå av när blomställningen senare får sin tyngd.

Kan man plantera ner solrosor?

Att odla solros är enkelt För dig som har grönsaksland hemma så kan du även odla din solros direkt i landet, för att förbättra jorden. Mylla då ner solrosorna innan de sätter frö och låt dem växa direkt på plats. Undvik dock att plantera tillsammans med potatis.

Hur mycket kyla tål solrosor?

Solros

Kategori: Ätbar blomma
Dagar grotid: 5-15
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 30

Vad kan man göra med solrosor?

Även om vi kanske oftast odlar dem för sin skönhets skull, är solrosen även en växt som går fint att äta. De små skotten, blomknopparna och till slut fröna – allt går att äta och bjuda på olika smakupplevelser….Gör så här:

  1. Skörda solrosknopparna innan de har slagit ut.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta.

Hur djupt plantera solros?

Plantera ute! Man kan så fröerna direkt på växtplatsen men då måste jorden vara tillräckligt varm (maj/juni). Tryck ner fröerna ca 1cm och täck över med jord. Glöm inte att vattna och kanske ge lite extra gödsel i juli, det gillar de. Tänk att kunna njuta av fina solrosor på sommaren.

Hur planterar jag solrosor?

Solrosor kan sås direkt på växtplatsen i mitten på maj, men de kan med fördel även förodlas för att få en tidigare blomning. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt.

När kan man ställa ut solrosor?

I början av juni borde det vara tillräckligt varmt för att plantera ut solrosorna. Jorden ska vara välgödslad. Plantera dem med ca 40 cm mellan plantorna så att de får lite utrymme. Man kan så fröerna direkt på växtplatsen men då måste jorden vara tillräckligt varm (maj/juni).

Hur tar man tillvara på solrosfrön?

Först behöver man ta bort kronbladen så att endast blommans mitt är kvar, där frön sitter. Därefter är det lättast att bryta fröhuset i mindre delar. Sedan kan man ganska enkelt pilla ur fröna. Så här långt är det relativt enkelt.

Share this post