Ny

Vilket land producerar mest lin?

Vilket land producerar mest lin?

Mest linfrön producerar exporterar Kanada (2005).

Har lin efter repning?

Följande moment ingår i linberedning: skörd, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling. När häcklingen är avslutad har man linfiber och kan gå vidare till spinning och vävning.

Hur rötas linet?

Det finns två metoder för rötning, landrötning och vattenrötning, och båda är temperaturberoende. Om temperaturen blir för varm eller för kall för att mikroorganismerna ska kunna leva och utvecklas avstannar rötningen. Linet breds ut på marken i ett tunt lager och får ligga så att mögelsporer kommer åt stråna.

Vad kommer lin ifrån?

Övrigt: Lin tros härstamma ifrån Medelhavsområdet eller Sydvästasien. Linum kommer från grekiskans linon som betyder lina eller linje. Utav de 200 arter som Linsläktet består utav finns det tre stycken i Sverige. Vildlin, som är liten och har vita blommor, Lin och Klipplin som är större och har blåa blommor.

Var odlas lin i Sverige?

Numera finns nästan ingen linodling kvar i Sverige, i alla fall inte av spånadslin (oljelin odlas här och var). En enda fabrik som tillverkar produkter av enbart lin återstår: Växbo lin i Hälsingland.

När rycka lin?

När frökapslarna har börjat gulna och bladen nedtill på stjälken börjat falla av, då är det dags. Du kan också ta en frökapsel och mosa mellan fingrarna, börjar fröna bli bruna är tid att rycka linet.

Hur framställer man lingarn?

Beredning av växten lin för tillverkning av lingarn (linberedning) är en omständlig procedur från skörd, rötning, bråkning, skäktning, häckling och spinning, omgärdad av många moment och särskilda redskap.

Hur gör man med lin?

Linberedning är ett hantverk i vilket man förädlar linplantor till spinnbara fibrer. Ibland innefattas även spinning av fibrer till lingarn och vävning av lingarn till linne i begreppet linberedning. Följande moment ingår i linberedning: skörd, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling.

Hur gör man tyg av lin?

För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först torkas, repas (för att få bort linfröna), rötas, bråkas, skäktas och häcklas. När linet ska rötas, vilket innebär att linet ska fuktas för att ruttna, så måste rätt metod väljas för att undvika negativa miljöeffekter.

Varför odlas inte lin i Sverige?

I Sverige kan spånadslin odlas från Skåne upp till Norrbotten medan nordgränsen för odling av oljelin för närvarande är Gästrikland på grund av den längre mognadstiden. Bra jordar är relativt mullrika lättleror. Styva leror är mindre lämpade liksom sandjordar eftersom linet fordrar jämn tillförsel av vatten.

Share this post