Rekommendationer

Hur raknar man ut arean pa en fyrkant?

Hur räknar man ut arean på en fyrkant?

En kvadrat är ju också en rektangel, så arean får du genom att multiplicera basen med höjden. Väggen är 25 kvadratmeter. Men eftersom basen och höjden är lika långa i en kvadrat räcker det att ta vilken sida som helst gånger sig själv. Alltså sidan i kvadrat.

Hur påverkar figurens form storleken av dess area?

Så länge vi inte lägger till eller tar bort någon yta som inte finns med i den ursprungliga figuren, är ytans storlek ju densamma hur vi än ”möblerar om” figurens delytor.

Hur räknar man arean?

Då vi ska räkna ut arean av en rektangel så multiplicerar vi basen med höjden. Samma sak gör vi med kvadrater som är så kallade liksidiga rektanglar, alltså alla sidorna är lika långa. Detta gör så att kvadratens area är sidan i kvadrat eller sidan upphöjt till 2.

Hur räkna ut area på cirkel?

Cirkelns area

  1. C=2πr, där r är cirkelns radie.
  2. Radien kan också anges med diametern så att 2r=d:
  3. C=πd.
  4. A=πr2, där r är cirkelns radie eller : A=π4d2, där d är cirkelns diameter.
  5. A=Cd4.

Hur omvandlar man meter till kvadratmeter?

1 kvadratmeter är arean av en kvadrat med sidan 1 meter….En kvadratmeter motsvarar:

  1. 0,000 001 kvadratkilometer (km²)
  2. 10 000 kvadratcentimeter (cm²)
  3. 0,0001 hektar (ha)
  4. 0,01 ar.
  5. 0,000 247 105 381 acre.
  6. 1,195 990 kvadratyard.
  7. 10,763 911 kvadratfot.
  8. 1 550,0031 kvadrattum.

Hur förändras arean av en rektangel om både längden och bredden blir dubbelt så långa?

Det innebär att vi kan låta basen vara 40 cm lång, istället för 20 cm, för att arean ska bli dubbelt så stor, 400 cm². En rektangel med basen 40 cm och höjden 10 cm har alltså dubbelt så stor area som rektangeln med basen 20 cm och höjden 10 cm.

Hur får man reda på höjden av en triangel?

Vinklarna som formas med denna linje är lika med A, B och C (genom regeln att omväxlande vinklar mellan parallella linjer är lika). Vidare A + B + C = 180° då de tillsammans utgör en rak linje. Den raka linjen från vinkeln B som är vinkelrätt mot baslinjen kallas triangelns höjd.

Hur räknar man area och omkrets?

Sidorna är parallella med varandra och motstående sidor är lika långa. För att beräkna omkretsen så summeras alla sidor med varandra och för att beräkna arean så multipliceras basen med höjden.

Hur räknar man ut arean på en konstig figur?

Arean får vi fram genom att lägga ihop de två långa sidorna och sen dela med två.

Hur räknar man ut arean på en cirkel om man vet omkretsen?

Arean av en cirkel känner du till är A=r2·π, där r är radien på cirkeln och d är diametern. Du vet också att 2r=d⇔r=d2⇒A=r2·π=(d2)2·π=d24·π.

Hur räknar man cirkelns area och omkrets?

Omkretsen av en cirkel kan enkelt beräknas genom den mycket välkända formeln diametern gånger pi. Diametern (d) är det räta avståndet mellan cirlkens ”kanter” genom mittpunkten, och pi är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan cirkelns area och cirkelns radie.

Share this post