Populära

Vad bestar en blomma av?

Vad består en blomma av?

Mitt i blomman finns det honliga organet, som består av en eller flera pistiller och längst upp på pistillen sitter det klibbiga märket där pollenkornen ska fastna. Under märket på pistillen finns ofta ett smalt skaft som kallas stift. Längst ner på pistillen sitter en förtjockning som är fruktämnet med fröämnen inuti.

Hur förökar sig en blomma?

Befruktning sker när två hanliga celler (spermier) vandrar ner i pollenslangen, den ena förenar sig med äggcellen (befruktning) och bildar ett fröembryo. Den andra förenas med två kärnor och bildar fröets näringsvävnad. Efter befruktningen växer fruktämnet till och bildar den färdiga frukten med frön i.

Vad är Vindpollinering?

Det här kallas vindpollinering. När vinden bär med sig pollen, blåser mängder av det bort utan att nå andra blommor. Det är därför vindpollinerade växter som ekar, björkar och gräs har utvecklat blommor med speciella egenskaper, eller anpassningar, så att det hamnar tillräckligt med pollen där det ska.

Har alla blommor pistill?

Alla blommor har inte både ståndare och pistiller.

Vilka fördelar har insekter och många blomväxter av varandra?

Insektspollinering är en stor fördel för växterna. Pollen kan spridas mellan olika individer på ett säkert sätt, och risken för självbefruktning och inavel minskar. Växten behöver inte heller bilda så stora mängder pollen som om spridningen hade skett med vinden. Även för insekterna innebär pollineringen en fördel.

Hur fortplantar fröväxter sig?

Alla fröväxter har effektiva rörsystem för att transportera vatten och näring, och alla förökar sig med frön. Det gör dem bra anpassade till att leva på land. Fröväxterna behöver hjälp med transporter vid två tillfällen: dels när hancellerna ska flyttas till honorganet, dels när fröna ska spridas.

Vad innebär att en växt är sambyggare?

Hos växter som är så kallade sambyggare sitter enkönade blommor på olika ställen på samma blomma. Du ser skillnad mellan han- och honblommor på att honblomman har ett fruktämne i form av en liten knöl under blomman, vilken hanblomman saknar. Exempel på sambyggare är många sorter av gurka.

Share this post