Rekommendationer

I vilket land ar liljekonvaljen Nationalblomma?

I vilket land är liljekonvaljen Nationalblomma?

Vid åtminstone två omröstningar har en annan växt blivit framröstad till Sveriges vackraste blomma. Nämligen liljekonvalj, som är Gästriklands landskapsblomma och vårt grannland Finlands nationalblomma. Den första omröstningen initierades av Expressen 1974, och den andra av Forskning & Framsteg under Linnéåret 2007.

Vilken blomma blev Sveriges Nationalblomma?

Sveriges nationalblomma är liten blåklocka, Campanula rotundifolia. Liten blåklocka är vanlig i hela landet. Vanlig på torra öppna, ogödslade marker i större delen av Sverige och är en karaktärsart i det i gamla odlingslandskapet.

Vilka länder har Nationalblomma?

Det ska Svenska botaniska föreningen ändra på och anordnar nu en omröstning. Våra grannländer har redan valt​ sina nationalblommor. Danmark har prästkragen, Island fjällsippan, Finland liljekonvaljen, Åland gullvivan och Norge har både fjällbrud och ljung.

Vilken blomma är Finlands Nationalblomma?

Våra grannländerna har redan nationalblommor: Danmark -prästkrage, Island – fjällsippa, Finland – liljekonvalj, Åland- gullviva och Norge som valt att ha två: fjällbrud och ljung.

När blommar liljekonvaljer i Stockholm?

Liljekonvalj blommar i maj och juni, och är vanlig i hela landet, men saknas längst upp i norr. Den växer i lundar och skogsbackar, helst på mullrik jord, men även i hagar, vägkanter och på banvallar.

Vilket svenskt landskap har liljekonvalj som landskapsblomma?

Landskapsblomman är en av de symboler som traditionellt tilldelas de olika landskapen i Sverige….Lista över landskapsblommor.

Landskap Wittrocks förslag (1908) Andra förslag
Dalsland Förgätmigej
Gotland Murgröna
Gästrikland Liljekonvalj
Halland Ginst Hårginst

Var växer Linnea?

Linnea, Linnaea borealis Linnea blommar i juni och juli, och växten är vanlig i hela landet, utom i de sydligaste delarna och den förekommer även uppe på kalfjället. Oftast växer den i frisk, mossrik granskog. Linneans meterlånga krypande stjälkar bildar ofta mattor på marken.

Är Liljekonvaljblad giftiga?

Hela växten, rötter, stjälkar, blad och bär är giftiga, men särskilt blommorna.

Får man plocka liljekonvaljer i Stockholm?

Liljekonvalj är bara fridlyst i vissa delar av landet. I Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län samt på Öland får du inte gräva upp dem eller plocka till försäljning. I resten av landet finns inget förbud.

Share this post