Trendig

Hur tillverkas vitaminer?

Hur tillverkas vitaminer?

Vitaminer kan utvinnas från växter, djur eller tillverkas helt syntetiskt i ett laboratorium. Vitamin A utvinns ofta från fiskolja, medan vitamin C ofta utvinns ur citrusfrukter. Många av de vitaminer som säljs som tillskott är dock tillverkade syntetiskt eftersom det många gånger är billigare och enklare.

Hur får man i sig tillräckligt med vitaminer?

Fettlösliga vitaminer hittar man främst i feta livsmedel och produkter från djur, t ex olja, mejeriprodukter, ägg, lever, fet fisk och smör. De måste lösas upp under matsmältningen för att tas upp av kroppen.

Vilka vitaminer är fettlösliga vad innebär det?

De olika vitaminerna är A, C, D, E, K och åtta olika B-vitaminer. A-, D-, E- och K-vitamin är fettlösliga, medan övriga är vattenlösliga. Skillnaden är viktig eftersom det säger något om hur lätt ett överskott av vitaminer utsöndras eller lagras av kroppen. Fettlösliga vitaminer kan lagras i lever och fettvävnad.

Hur tillverkas omega-3 tabletter?

Genom att tillföra algerna kol- och kväveföreningar kan de genom en fermenteringsprocess tillverka omega-3. Algerna torkas sedan varefter man extraherar en algolja från dem och det är i denna olja man hittar omega-3-fettsyrorna.

Vart tillverkas kosttillskott?

Alla Pharma Nords tillverkningsanläggningar och standardiserade rutiner uppfyller de strikta kraven för GMP (läkemedel) och HACCP (kosttillskott). Anledningen till detta är att exakt samma tillverkningsteam producerar både våra läkemedel och kosttillskott.

Vad händer om vi inte får i oss alla näringsämnen?

Mineraler är till exempel viktiga för skelettet, tänderna, blodet och musklernas reflexer. De reglerar också vattenmängden och pH-värdet i kroppen. Mineraler behövs i små mängder, men våra kroppar kan inte själva tillverka dem. Därför behöver vi få i oss mineralerna med maten vi äter.

Vilka vitaminer är svårast att få i sig?

Med det sagt finns det vitaminer som är svårare att få i sig tillräckligt av via kosten. D-vitamin är ett exempel. Det får vi i oss via solen under maj till augusti. Många har svårt att få i sig D-vitamin via kosten och då kan ett tillskott vara bra.

Vad innebär det att en vitamin är vattenlöslig?

Fettlösliga och vattenlösliga vitaminer Fettlösliga vitaminer binder sig till fett och tas upp i blodet via tarmen. De lagras i levern vilket gör att det finns ett reservlager ifall att det skulle uppstå vitaminbrist. De vattenlösliga vitaminerna lagras sämre och lämnar kroppen via urinen (vitamin B12 är ett undantag).

Vad betyder vattenlösliga?

Vattenlöslig kan beskrivas som ”(kemi) som löser sig bra i vatten och andra polära lösningsmedel”.

Share this post