Ny

Vad ar Salixvatten?

Vad är Salixvatten?

Alla arter av Salix innehåller ett rotstimulerande hormon som man enkelt kan utnyttja för att stimulera rotning av sticklingar. Du behöver färska skott med en tjocklek av en blyertspenna av valfri Salix-art som t ex vide, sälg eller pil. Skotten kan tas året om, men vintervilande skott anses vara bäst.

Hur förökar man pilträd?

Du behöver färska skott av valfri Salix-art som t ex vide, sälg eller pil. Klipp dem i centimeterstora bitar och lägg dem i en burk med vatten. Ställ sticklingarna i salixvattnet i minst 12 timmar, gärna 24 timmar innan de sätts i lådan eller krukan.

Hur sprider sig pil?

Gräv en grop som är lika djup som plantas rotklump och ca 50 cm bred. Om din pil står i en kruka så placerar du denna mitt i gropen så att den hamnar på samma nivå som den växt på tidigare. Om växten är på bar rot så formar du en pyramid i mitten av kroppen och sprider sedan rötterna utefter kanterna på denna pyramid.

Hur gör man Salixvatten?

Så här gör du eget salixvatten till sticklingar som ska rotas:

  1. Klipp mjuka årsskott av videkvistar, helst under försommaren.
  2. Repa av de nedersta bladen och skär långa snitt längs med nederdelen av stjälken.
  3. Låt stjälkarna stå i vatten.
  4. Skär till dina sticklingar och ställ dem tillsammans med videkvistarna i några dygn.

Hur gör man med sticklingar?

Så tar du sticklingar:

  1. Knip eller skär av en rejäl bit av toppen på plantan med 3–4 utväxta blad.
  2. Ta bort bladen längst ner och låt bara ett par blad sitta kvar.
  3. Plantera sticklingen i såjord, vattna ordentligt, ställ ljust och varmt, men undvik direkt sol.

Hur tar man Toppskott?

Toppskott eller sidoskott När du ska ta ett topp- eller sidoskott så klipper du helt enkelt av toppen eller en gren från moderplantan. Tänk på att inte ta stickling som är för liten – minst två-tre bladpar ska finnas med.

Hur rotar man sticklingar?

De flesta sticklingar rotas i vatten. Sätt den i en vas och låt vattnet täcka noderna, där bladen tidigare satt. När sticklingen fått rötter planterar du den i en liten kruka med planteringsjord. Vattna ordentligt, men låt den sedan torka upp lite innan du vattnar nästa gång.

Share this post