Frågor

Vilka ekosystem drabbas av overgodning?

Vilka ekosystem drabbas av övergödning?

Övergödning är ett utbrett problem i våra sjöar, vattendrag och havsområden, framför allt i södra Sverige….Övergödningen minskar också den biologiska mångfalden på flera sätt:

  • förhållandet mellan organismer störs i vattnet.
  • växtlighet som ger skydd påverkas och utgör födosöksområden för fiskyngel och andra djur.

Hur påverkas växter av övergödning?

Nästan allt liv nära botten i övergödda vatten dör. Hinnan förhindrar solljuset från att nå ner i vattnet, där det växer större, fleråriga växter. Dessa växter får då inte den för fotosyntesen nödvändiga mängden solljus, vilket leder till att de dör.

Vad bidrar till övergödning?

Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till. Hela Östersjön har idag problem med övergödning, och Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten är allvarligt drabbade. Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet.

Varför växer algerna så mycket?

Prima växtnäring på fel ställen. Övergödning uppstår när alltför mycket näringsämnen, framför allt kväve och fosfor, finns i ett vatten. Då växer fintrådiga alger och växtplankton väldigt bra, vilket ger omfattande och oönskade förändringar i hela ekosystemet.

Hur bidrar skogsbruket till övergödningen?

Skogsindustrin. När stora ytor av skogsmark avverkas finns det ingen växtlighet som tar upp eller binder näringen i jorden. Utan skogen ökar också vattenflödet i marken vilket leder till urlakning av mineral- och näringsämnen till floder, sjöar och hav.

Vad menas med Bottendöd?

När näringsämnena kommer ut i havet sätter det fart på tillväxten där, småningom faller stora mängder dött material ner till botten och bryts ner – till det åtgår syre, i värsta fall allt syre. Då bildas en miljö där inga bottendjur eller fiskar kan leva. Världens största syrefria bottenområde finns i Östersjön.

Share this post