Trendig

Nar kommer trollslandorna?

När kommer trollsländorna?

Årets första trollsländor kan ses redan i slutet av april. I samarbete med Trollsländeföreningen presenterar vi här en guide till de sex vanligaste arterna som kan hittas redan på våren. Även om det är lättast att se många trollsländor under högsommaren så finns det arter som är aktiva även i svalare väder.

Vem äter trollsländor?

Flera fågelarter är specialister på att fånga flygande insekter som trollsländor. Biätare, aftonfalk och lärkfalk är bra exempel. Lärkfalkar kan ses fånga stora trollsländor och fortfarande i flykten snabbt knipsa av vingarna och sluka kroppen. Utöver fåglar tar spindlar många trollsländor, främst flicksländor.

Var lägger trollsländor ägg?

Jungfrusländor, flicksländor och mosaiktrollsländor är tre grupper av trollsländor som har endofytisk äggläggning. Äggen läggs i vattenväxter, med enstaka undantag som flicksländan Lestes viridis vilken lägger ägg under barken på över vatten hängande grenar. När ägget kläcks faller nymfen i vattnet.

Var trivs trollsländor?

Fyrfläckad med åtta fläckar Fyrfläckad trollslända hör till de arter man oftast ser. Den är inte bara en av våra vanligaste trollsländor, den trivs också vid nästan alla vatten och flyger ända från april till augusti. Dessutom är fyrfläckad trollslända lätt att känna igen på sina fyra svarta fläckar mitt på vingarna.

Hur länge lever en Jungfruslända?

Den fullbildade sländan kan leva från några veckor (flick- och jungfrusländor) till mellan en och två månader (egentliga trollsländor) . I dag känner man till ungefär 5700 arter av trollsländor . En stor del av dessa lever dock endast i tropikerna, och i Europa har hittills bara 138 arter observerats .

Hur mycket äter en trollslända?

Trollsländor vid en damm åt hundratusentals insekter på en sommar. Det motsvarar ungefär ett kilo insektsmassa, eller 700 000 medelstora myggor, visar forskning från Åbo universitet och SLU. De glupska flicksländorna i studien fångade och åt framförallt olika typer av myggor, men också ett stort antal andra insekter.

Vad är skillnaden på trollslända och dagslända?

Dagsländan lever flera månader under vattnet som larv. Som vuxen fullbildad slända lever den sällan mer än en eller några dagar. En trollslända kan leva i flera månader från äggstadiet tills den blir vuxen och dör. Ju längre norrut trollsländan lever, desto längre tid är sländan larv.

Vad gillar trollsländor?

Trollsländor är rovdjur som äter levande byten. Trollsländelarverna äter andra vattenlevande djur som mygglarver, småfisk, grodyngel och andra trollsländelarver. De vuxna, flygande trollsländorna äter andra insekter som flugor, knott, mygg, fjärilar och mindre trollsländor.

Hur använder trollsländan sin Fångstmask?

Fångstmasken är i vila tillbakavikt men kan skjutas fram mycket snabbt för att fånga byten. Nymfernas utseende varierar mellan olika grupper av trollsländor. Nymfer av flicksländor och jungfrusländor känns igen på att de har en långsmal kropp med tre stora gälblad vid bakkroppsspetsen.

Vilken insekt har störst vingar?

I förhistorisk tid var trollsländorna de största flygande insekterna någonsin, med vingspann på uppemot åtminstone 75 cm (inte den på bilden dock). Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Hur många vingar har en slända?

Ju längre norrut trollsländan lever, desto längre tid är sländan larv. Larvstadiet kan till och med pågå i flera år. Sländorna är insekter med en lång kropp och oftast två par genomskinliga vingar.

Hur lever trollslända?

Vad äter en trollslända?

Det visade sig att trollsländorna fångar många olika insektsarter. En stor del av dieten var tvåvingar såsom harkrankar och spyflugor, men de hade också skalbaggar, steklar med mera bland sina favoritbyten.

Vad kallas en Sländas larv?

De flesta sländor är knutna till sötvatten. Med undantag för de flesta näbbsländor och nätvingar utspelas larvstadiet/nymfstadiet helt i sötvatten där larverna/nymferna utgör ett karaktäristiskt inslag i faunan.

Share this post