Trendig

Hur man tar hand om orter?

Hur man tar hand om örter?

Torka det du inte hinner använda Du kan torka örter på en massa olika sätt. Kallt, i ugnen, med hjälp av salt eller med socker. Lufttorkning tar lite längre tid men det är samtidigt det enklaste och mest skonsamma sättet och den metod som bevarar mest smak i örterna.

När kan man ha kryddor utomhus?

Plantering. Plantera ut de flesta örter i början av juni, köldkänsliga i mitten av juni. Fleråriga, härdiga arter kan planteras under hela växtperioden. Bevattna jorden och plantorna väl före och efter plantering.

Vilka speciella åtgärder krävs vid hantering av Krukodlade kryddor?

Vilka speciella åtgärder krävs vid hantering av krukodlade kryddor? Inte ställa dem direkt på köksbänken då det finns jord i krukan för då kan jordbakterie kontaminera maten och göra gäster sjuka.

Hur länge håller sig färska kryddor?

Förvaring & hållbarhet. De flesta örter ska förvaras i kylskåp, 5-8 grader C. De håller ca en vecka (från odling) om örten förvaras på rätt sätt. Men hållbarheten varierar.

Hur kallt tål kryddor?

Se till att basilika inte utsätts för temperaturer under tio grader. Enklast är de riktigt torktåliga örterna som oregano, dragon, timjan, citronmeliss, salvia och rosmarin. Ju större jordvolym i krukan – desto längre klarar sig plantorna på en vattning.

Hur kallt klarar kryddväxter?

Hon rekommenderar perenner, som alunrot och gyllenlack, som klarar ganska många minusgrader. Även lök- och kryddväxter är generellt tåliga. Däremot bör man undvika köldkänsliga sommarblommar, som petunia och isbegonia. – De flesta fleråriga växterna klarar att överleva.

Solljus drar ur smak och doft ur bladen, därför är det bättre att torka örter på mörk plats. När kryddorna är helt torra kan du lägga dem i burkar, gärna mörka så bibehåller de smaken längre. Du behöver inte smula sönder bladen förrän de ska användas – på det sättet behåller örterna smak och doft bättre.

Hur håller man en ört vid liv?

Kryddörter har, liksom de flesta andra plantor, behov för mycket vatten. Men hur du vattnar dem har också betydelse för hur bra de klarar sig. De ska nämligen inte ha för mycket vatten och de ska vattnas genom att hälla lite vatten i krukan de står i och inte direkt på varken plantan eller jorden.

Vilka kryddväxter finns det?

Här får du förslag på nio favoriter bland kryddväxterna och tips på hur du använder dem i köket.

  1. Rosmarin. Rosmarinus officinalis.
  2. Timjan. Thymus.
  3. Basilika. Ocimum basilicum.
  4. Persilja. Petroselinum crispum.
  5. Mynta/grönmynta. Mentha spicata.
  6. Citronmeliss. Melissa officinalis.
  7. Gräslök. Allium schoenoprasum.
  8. Oregano/Kungsmynta.

Vilka kryddor går att odla i Sverige?

Här följer några av de sorter vi har i sortimentet och vad de passar till:

  • Basilika. Växtdel/användning: blad, skott/sallader, kött, pizza.
  • Citronmeliss. Växtdel/användning: blad, skott/drycker, efterrätter, fisk.
  • Dill. Växtdel/användning: blad, frön/passar till det mesta.
  • Fransk dragon.
  • Fänkål.
  • Isop.
  • Koriander.
  • Kryddsalvia.

Varför vissnar timjan?

Du vattnar dem på fel sätt. Ofta vattnar vi kryddorna helt fel. Vattna dem hellre sällan än ofta, men vattna dem ordentligt när du väl gör det – och först när jorden faktiskt är torr. Stick ner fingret i jorden.

Varför vissnar plantor?

Dina småplantor står alldeles för blött. Rötterna får syrebrist, varvid bladen får samma slags symtom som vid torka, de gulnar, slokar och dör. Man tror kanske först att de torkar och vattnar ännu mer också blir det en ond cirkel med ännu mera vatten och syrebrist.

Kan man frysa salviablad?

Skölj snabbt av kryddorna med vatten och låt dem rinna av ordentligt eller torka dem lätt. Hacka dem och frys in i burkar, plastpåsar eller aluminiumfolie, var sort för sig. För enklare dosering när kryddorna ska användas kan du frysa in kryddorna i portioner i ett iskubsblock som du sedan lägger i burkar.

Hur förvarar man färsk mynta?

Mynta bör förvaras i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåp och användas inom 3-4 dagar. Du kan också torka mynta i ugnen – men den bästa långtidsförvaringen är faktiskt i frysen!

Share this post