Trendig

Hur man tillverkar bomullstroja?

Hur man tillverkar bomullströja?

Framställning av bomull När kapseln är mogen öppnar den sig och bomullsfibrerna väller ut som en liten tuss. Tussarna samlas in för att sedan kardas och spinnas till långa trådar. Trådarna vävs eller stickas ihop till ett tyg.

Vilka är världens fem största bomullsproducenter?

De största bomullsproducenterna är Kina, USA, Indien, Uzbekistan, Turkiet, Brasilien och Pakistan, vilka står för drygt 80 procent av bomullsproduktionen i världen. Så sent som på 1950-talet var den mesta bomullen ekologiskt odlad.

Vad behövs för att bomull ska växa?

Bomullsbusken behöver ett klimat med 175 till 225 frostfria dygn och när den växer behöver den mycket rikligt med vatten. Under skörden är bomullsfibern väldigt känslig för regn, och för en god avkastning och god kvalitet krävs att skörden sker vid torrt och soligt väder.

Hur tillverkas bomullstyg steg för steg?

Bomullen når textilfabriken –en smutsig historia Ett och samma plagg kan gå igenom alla dessa steg: kardning, spinning, klistring, vävning, avklistring, blekning, tvätt, mercerisering och färgning.

Hur tillverkas bomullskläder?

På spinneriet passerar bomullsfibrerna genom diverse olika maskiner som rengör bomullen, sen kammas fibrerna och läggs parallella med varandra. De tvinnas sedan i olika tjocklekar tills garnet fått den grovlek som önskas. Flera trådar kan också tvinnas ihop till ett garn. Hela processen kräver väldigt mycket energi.

Hur skördas bomull förr i tiden?

I USA och i forna Sovjetunionen används maskiner; bomullen skördas då efter att höstfrosten avlövat buskarna. I områden utan höstfrost sprutas buskarna – det förekommer dock i ganska liten omfattning. I övriga världen skördas bomullen för hand och plockas då vartefter den mognar. Då behövs inte någon avlövning.

Hur går bomullsodling till?

Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner i torra områden där sötvatten är en bristvara vilket innebär att det krävs konstbevattning av stora arealer. Efter att ett bomullsfrö planterats tar det cirka 25 veckor tills bomullsknoppen naturligt delar på sig och kan skördas.

Vilka kemikalier används vid Bomullstillverkning?

Kemikalier. Bomull besprutas upp till 40 gånger. Bomull upptar 2,5 till 5 % av den odlade ytan i världen men bomullsodlarna använder 11 % av bekämpningsmedlen. Främst är insektsmedel som används och bomullsodlingar står för 25 % världskonsumtionen av insektsmedel.

Share this post