Frågor

Vad ska man gora med gammal jord?

Vad ska man göra med gammal jord?

Gammal jord blir som ny varvad i en kompost. Den får ny näring, mer mullämnen och oönskade småkryp tas om hand av övrigt mikroliv. Har du ingen trädgårdskompost kan du göra en liten jordfabrik med bokashikompost som accelerator. Det duger gott med en plastlåda med lock.

Kan man plantera krukväxter i Plantjord?

Jag använder planteringsjord 5 säckar 50 liter för 95Kr Rölunda. Fungerar till allt. Består till största delen av torv, blanda i lite mer sand så blir den lättare att återfukta när den är ”snus” torr.

Vad göra med gammal Tomatjord?

En odlingslåda i tunneln ska få ny näringsrik jord av bokashi. När bokashin har fermenterat färdigt med locket på i minst två veckor, så är det dags att göra jordfabrik eller gräva ner det fermenterade i odlingsbäddar.

Får man slänga jord i naturen?

Nej, det är förbjudet att slänga trädgårdsavfall i skogen, i ett allmänt grönområde eller på någon annans mark. Det räknas som nedskräpning vilket är ett miljöbrott. Avfallet kan locka till sig skadedjur i både din och grannes trädgård.

Vad är skillnaden mellan Plantjord och blomjord?

Grönsaksjord: En mullrik, näringsrik jord som innehåller mer kväve än blomjorden och som därför lämpar sig för grönsaker som ska växa vegetativt som sallat, spenat, kål och mangold. Här kan du läsa mer om växtnäring och olika jordar.

Kan man ha planteringsjord till blommor?

Blomsterlandets Planteringsjord Planteringsjorden består av en blandning av två slags torv, barkmull, lecakulor, lera och kalk. Jorden är gödslad med fullgödselmedel, som innehåller makro- och mikronäringsämnen. Den är berikad med extra mineraler, framför allt kisel, som utvunnits ur den vulkaniska bergarten basalt.

Kan man så i gammal jord?

Odlar man i krukor kan man välja tre platser för den gamla jorden. Den kan hamna i ens egna ( ja även andras) odlingar, i komposten eller på återbruket. På Takfarmen fyller vi på våra pallkragar med jord med ett par krukor gammal tomat- eller chilijord, så att pallkragarna har gott om massa, volym.

Varför Tomatjord?

Tomatjorden innehåller: Den är långtidsverkande och avger näringen i en takt som passar växten. Plusmineral utvinns ur en bergart som är speciellt rik på kisel, järn och magnesium. Dessa mineralämnen gynnar växternas tillväxt, motståndskraft mot sjukdomar, samt förmågan att ta upp näring ur jorden.

Varför Kompostgaller?

Kompostgaller är ett så stort nät att växter utan problem kan växa upp genom rutorna utan att skadas. Det passar suveränt för sallat, rotsaker, lök, rädisor, bredsådd spenat och annat.

Share this post