Blogga

Hur plockar man bort vissna blommor?

Hur plockar man bort vissna blommor?

De utblommade blommorna tar man försiktigt bort vartefter, annars bildar de frön som förbrukar de näringsämnen som växten behöver för sin utveckling och de nya blommorna. Genom att ta bort de vissna blommorna stimulerar du de flesta blommorna till en andra blomning.

Hur får man Palettblad att sluta blomma?

När plantan växer kan den toppas så att den blir buskig och tät, blomstänglar kan också nypas bort för att undvika att bladen bleknar. Kom bara ihåg att plantan inte kan hejdas från att blomma hur länge som helst. Låt den till slut få som den vill. Skär sedan ner den ordentligt eller börja om med en stickling.

Hur får man Palettblad att blomma?

Låt sticklingen växa sig på höjden en bit. När den är 10-15 centimeter hög kan du börja skala bort blad på stamman – och spara några i toppen. Nu är det bra att sätta blompinnar i sidorna som stöd. knyt ett par snören kring blompinnarna, så håller sig palettbladet på plats.

Vad gör man när Palettblad blommar?

Får blomman vara kvar och sedan bilda frön, fördröjs plantans vidare utveckling, så knipsa bort stängeln direkt, klipp precis ovanför ett blad. I stället vill man att den lilla plantans all energi ska gå till att bilda rötter och nya, vegetativa skott.

Är vissnade blommor?

Vissnade blommor måste rensas bort med jämna mellanrum. När det gäller rabattrosor och rosenbuskar är detta särskilt viktigt. De vissnade blommorna ska klippas bort, tillsammans med de två blad som sitter närmast nedanför.

Vad gör man med vissna Hortensiablommor?

Klipp gärna bort de vissna hortnsiablommorna. Klipp under blomklasen just ovanpå nästa bladpar, så växer det ut nya blad och eventuellt även knoppar där sedan.

Hur får man fylliga palettblad?

Om du vill att din planta ska bli buskig så var tuff med saxen. Plantan på bilden ovanför har jag i ett tidigt skede beskurit nästan ända längst nere vid jorden (ovanför nedersta bladparet) så att den börjat grena sig redan där nere. Beskär helst på vårkanten när ljuset kommit tillbaka, då är växtkraften som starkast.

Hur klipper man ner palettblad?

Beskärning

  1. Beskära ska man göra strax ovanför ett par bladfästen (lämna ca 5 millimeters marginal) där man vill att plantan ska lägga sin energi.
  2. Om man vill ha en buskig planta så kan man börja beskära den tidigt eller kapa den långt ner på stammen.

Hur knoppar man palettblad?

Blommorna är oftast blåila och ska direkt knoppas av, annars kan bladen tappa färg. Knoppa över det översta bladparet för bäst tillväxt. Odlas för bladens skull som finns i många olika färger och mönster.

När ska man klippa ner palettblad?

Beskär helst på vårkanten när ljuset kommit tillbaka, då är växtkraften som starkast. Håll utkik efter ohyra. Tyvärr är palettblad rena rama godiset för ohyra som trips. Trips trivs när det är varmt och torrt, så ta för vana att ge dina palettblad en dusch emellanåt.

Varför bleknar palettblad?

På hösten kan palettbladen tappa en del av sina blad. Det gör den när den får mindre ljus, eftersom ljuset ska räcka till de nya friska bladen som växten bildar. När palettbladet blommar ska du toppa plantan, eftersom blommorna stjäl energi från bladen och de kan bli bleka annars.

Share this post