Ny

Vad ar en vaxelplog?

Vad är en växelplog?

Växelplogen är egentligen två spegelvända tegplogar monterade på samma ram. Vid fältets ände, vändtegen, lyfter traktorn plogen och vänder den ett halvt varv kring plogens längdaxel. Samtidigt vänder traktorn så att den kan köra tillbaka i den fåra den just plöjt upp.

När uppfanns årder?

Det första redskapet var hackan, följt av årder, en primitiv plog, som uppfanns i Mellanöstern för cirka 5 500-6000 år sedan. Plogen är en vidareutveckling av årdern som kom under det första årtusendet e.

Vad gör man efter harvning?

När plöjningen är klar är det dags att harva och plocka sten. Harven kör man med för att jämna till jorden. Den drar också upp sten som man plockar upp för att inte ställa till problem vid sådd och skörd. Man harvar och plockar sten 2-3 gånger beroende på jord och vilken gröda man ska ha.

När kan man börja plöja?

Vår. Då våren kommer är det dags för vårbruk. När jorden är torr börjar man med att plöja, harva och gödsla.

Hur ställer man in en växelplog?

Växelplogen har en serie vändskivor uppe i luften vid plöjning. En skivrad plöjer åt vänster och den andra åt höger. Om man plöjer med en tegplog så kan man bara plöja runt en åker åt samma håll, medan med växelplogen kan man svänga runt plogen vid slutet av åkern och vända och köra tillbaka åt det hållet man kom från.

När Ringvältar man?

Den kanske mest klassiska uppgiften för en ringvält är annars återpackning efter sådd. I försök gjorda vid markvetenskapliga institutionen på SLU fastställs bland annat att en måttlig återpackning på plöjda åkrar ger högre skörd än att inte återpacka medan hög packning sänker skörden.

Hur börjar man plöja?

För att få till en bra plöjning är det enklast att backa i rak vinkel mot vägen och plöja rakt fram. Nästa år när jag vänder håll, börjar jag bredvid vägen och följer denna. Då kommer första plogfåran att bli svängd, men det får jag rätta till senare genom att backa och plöja halva fåror tills vinkeln blir rät igen.

Share this post