Rekommendationer

Vilka vaxter pollineras av honungsbin i olika delar av Sverige?

Vilka växter pollineras av honungsbin i olika delar av Sverige?

Växter som många bin gillar är till exempel sälg, blåklint, klöver, vallört, rosor, åkervädd och blåklockor. Eftersom vilda bin flyger från några hundra meter upp till någon kilometer för att hitta nektar och pollen, kan flera gårdar tillsammans skapa blommande platser för att hjälpa bin och andra pollinerare.

Vad gör pollinatörer?

Pollinering är viktigt för stabila ekosystem Så mycket som 90 procent av de vilda växterna är, åtminstone delvis, beroende av pollinatörer för att föröka sig. Växterna i sin tur ger mat och skydd åt många vilda djur. Utan pollinerarna skulle det inte finnas fungerande och stabila ekosystem.

Vilka pollinatörer finns det i Sverige och var?

I Sverige är det främst insekter som är pollinatörer, exempelvis vildbin och andra steklar, dag- och nattfjärilar, blomflugor, andra flugor och skalbaggar. De flesta lever vilt i naturen, så kallade vilda pollinatörer.

Vilka växter pollineras av insekter?

Fjärilar uppskattar ofta blommor som erbjuder en enkel landningsplats. Sorter med stora platta blomsamlingar är ofta uppskattade, exempelvis kärleksört, flockel och olika astrar. Vissa växter är inte lika attraktiva för bin, humlor och fjärilar men är istället populär bland andra pollinerande insekter.

Vad händer när en blomma befruktas?

Befruktning sker när två hanliga celler (spermier) vandrar ner i pollenslangen, den ena förenar sig med äggcellen (befruktning) och bildar ett fröembryo. Den andra förenas med två kärnor och bildar fröets näringsvävnad. Efter befruktningen växer fruktämnet till och bildar den färdiga frukten med frön i.

Vilka djur är pollinatörer?

Det finns olika djurgrupper som kan pollinera växter, de allra flesta är insekter men även fladdermöss, fåglar och ödlor. När en pollinatör söker föda på blommor (i form av pollen och/eller nektar) överför pollinatören ibland pollen från växtens hanorgan, ståndarna, till honorganen, pistillen (via en s.k. pollenslang).

Varför behövs kommersiella bin?

Det är främst bin som pollinerar många av våra växter, det vill säga de flyttar pollen från en växt till en annan så att träd, buskar, blommor och våra grödor blir befruktade och kan sätta frön och frukt. De gör oss en ovärderlig ekosystemtjänst.

Är getingar pollinerare?

på grund av sin nektardiet är getingarna viktigare pollinerare än de flesta tror. Getingarna besöker våra vanligaste frukt- och bärväxter såsom äpple, päron, plommon, körsbär, jordgubbar, hallon och björnbär. Getingar har bitande mundelar och en kort, bred tunga.

Vilka blommor pollineras med hjälp av insekter?

Kaprifol – doftande klätterväxt som trivs i näringsrik och väldränerad jord. Lavendel – inte bara fjärilarnas favorit, utan även bin och humlors. Trivs soligt och blommar länge. Timjan, rosmarin och salvia – kryddväxter som bin och andra pollinatörer gillar.

Vilka bin pollinerar?

Vilda bin och humlor står för en stor del av pollineringen, en ekosystemtjänst som vi gärna tar för given. Men när bina hotas, hotas också pollineringen och matproduktionen. Därför är det så viktigt att rädda bina!

Varför minskar bin?

Antalet bin har minskat kraftigt i västvärlden de senaste åren. Varroakvalster och associerade virus är de troligaste orsakerna till massdöd av honungsbin i Sverige. Det behövs nya beredskapsplaner mot ett antal olika skadegörare på bin. Brist på pollen och nektar kan skada bins hälsa.

Vilka skillnader finns på vilda pollinerare och kommersiella honungsbin?

Men vilda bin – som också är effektiva pollinatörer – hotas starkt av honungsbiet. Honungsbin är, till skillnad från flera andra arter av pollinatörer, generalister då det kommer till vilka växtarter de kan föda sig på. Det innebär att honungsbina lättare kan monopolisera födan i området och konkurrera ut vildbina.

Vad pollinerar getingar?

Rosväxter, flock- och korgblommiga växter hör till dem som har getingvänliga blommor med lättåtkomlig nektar. Getingarna besöker våra vanligaste frukt- och bärväxter, som äpple, päron, plommon, körsbär, jordgubbar, liksom hallon och björnbär, som tillhör familjen rosväxter och också pollineras av dem.

Finns det djur som äter getingar?

Det djur som gjort detta är vanligtvis en grävling eller en bivråk, som båda tycker om getingarnas larver och puppor. Men även räv och björn kan ge sig på getingbon. Antal larver i ett getingbo kan vara tusentals vilket gör dessa till ett viktigt samlat födointag för ett hungrigt rovdjur.

Share this post