Allmänning

Maste vaxter ha UV ljus?

Måste växter ha UV ljus?

Ljus i andra intervall än PAR påverkar också växten, om än inte fotosyntesen. Vanliga glödlampor sänder ut mycket rött ljus, som ger mycket värme och ger växten ett gängligt, rangligt växtsätt. UV-ljus ger tjockare blad som gör växten mindre mottaglig för sjukdomar och skadedjur.

Kan man använda vanliga lampor till växter?

Vanliga LED-lampor funkar bra som växtbelysning eftersom de producerar det ljus som är lämpligt för växterna och avger inte så mycket värme. Växter drar även nytta av vanlig belysning, men med en extra LED-lampa över växten blir effekten mycket bättre.

Vilka växter behöver växtbelysning?

Till exempel, en kaktus eller andra suckulenter vill ha mycket ljus och mår bra av både växtbelysning och att stå i ett ljust fönster. Växter som trivs i svagt ljus, så som ormbunkar, överlever vanligtvis vinterns låga ljus utan växtbelysning om du ställer växterna i ett ljust fönster.

Vad är Μmol?

För att ange ljusstyrka inom professionell odling använder man begreppet mikromol (µmol) per sekund och kvadratmeter. För odling krävs ca 200 µmol/sek/m². Om man har en lampa på 100 Watt och man utgår ifrån att den ger 2 µmol/watt, så blir ljusstyrkan på en kvadratmeter 200 µmol.

Hur nära ska man ha växtbelysning?

Växtbelysning för frösådd och odling Här behöver ljuskällan vara nära, helst 10-20 cm ovanför plantorna. Vi har ett stort sortiment av växtlampor för odling och frösådd. Frösådder och sticklingar behöver bra växtljus för att bli kompakta och fina.

Vad krävs för växtbelysning?

En bra växtbelysning behöver uppfylla dessa krav:

  • Starkt ljus. Ger tillräckligt mycket och bra ljus så att växten växer och inte stannar i utvecklingen.
  • Energisnål. Att watt-talet är lågt. Desto lägre desto mindre kostar det sen.
  • Behagligt ljus. Ett ljus som inte ser för onaturligt ut.

Hur använder man en Växtlampa?

Ljuset bör inte vara störande eller otrivsamt för oss människor. Utan tillräckligt ljus under de långa mörka vintermånaderna blir många sorter långa och rangliga. Låt gärna växtbelysningen vara tänd 12-16 timmar per dygn men inte dygnet runt. Men det är inte bara kvantiteten ljus som är avgörande för hur en växt mår.

Share this post