Populära

Varfor kopa sattpotatis?

Varför köpa sättpotatis?

Ärligt talat, vad är vitsen med att använda ICA:s matpotatis som sättpotatis? Risk för sjukdomar, du tar in bekämpningsmedel i trädgården. Sättpotatis är inte dyrt, med tanke på avkastningen. Och du kan då välja och vraka mellan olika sorter; sorter som kanske inte finns att köpa, i alla fall inte på ICA.

Vad betyder spira potatis?

Förgro eller förodla potatis Förgro är när man får potatisen att sätta knoppar och groddas utan kontakt med jord, medan förodling är när man sticker ner halva sättpotatisen i jord så att rötter också hinner utvecklas.

Vad används potatis till?

Potatis kan ätas i många former, till exempel: Bakad potatis. Gratäng. Hasselbackspotatis.

Vad är brunröta?

Utifrån sett märks sjukdomen som brunaktiga skiftningar under skalet. När rötan blir äldre, mörknar angripna partier och blir något insjunkna. Snitt genom skadan visar en oregelbunden brun, torr röta, som kan tränga genom hela knölen.

Vad är skillnaden på sättpotatis och vanlig potatis?

Vanlig potatis du hittar i affären kan förvandlas till sättpotatis men då den kan bära på sjukdomar bör du helst välja så kallat certifierat utsäde, alltså godkända sättpotatisar som finns i trädgårdshandeln. När du väl inhandlat sättpotatisen ska den förgro vilket innebär att potatisen får små gröna utväxter.

Kan man äta potatis som övervintrat i jorden?

På sommaren kan du som odlat potatis nöja dig med att skörda det du behöver ur landen och låta resten ligga kvar. Jorden är den absolut bästa lagringsplatsen. Mycket bättre än kylskåp och utrymmen som inte har den, för potatisen, bästa temperaturen.

Vad är Potatisål?

Potatis: potatiscystnematod, även kallad potatisål, lever på rötterna och är en allvarlig skadegörare som kan finnas kvar i jorden många år. Skadebilden är små, tynande plantor som kan vissna helt, buskigt rotsystem med jord som inte vill lossna.

Vad är kulpotatis?

Skala potatis av fast sort.

Hur ser brunröta ut?

På knölarna syns symtom på bladmögel först i form av bruna eller violettskiftande ojämna fläckar som senare sjunker in. Då en potatis klyvs ser man att knölen är brun och torr inuti. Då infektionen fortskrider blir potatisen helt brun inuti och torkar ihop.

Share this post