Frågor

Vilka bonor ar lattast att odla?

Vilka bönor är lättast att odla?

Tips: 5 sorters bönor att odla i år

  • Lättodlade, proteinrika och klimatsmarta.
  • Vaxböna, ’Kinghorn Wax’
  • Skärböna, ’Admires’
  • Brytböna, ’Saxa’
  • Vaxböna, ’Maxidor’
  • Bondböna, ’Red Epicure’
  • Välj sort utifrån hur mycket utrymme du har.
  • Bönor behöver värme för att gro.

Hur sent kan man så bönor?

Sådd för friland: maj-juni. Groningstemperatur: Bästa temperaturen för groning är när jorden är 25 grader. Sår du den inomhus först så kan du med fördel ställa krukan ovanför ett element eller på kylskåpet. Flytta krukan när bönorna har grott.

Vad är i säsong i oktober?

Det finns dessutom gott om savojkål, kålrabbi, vitkål, sharonfrukt, morötter, pumpa, purjolök, blomkål, brysselkål, dadlar, jordärtskocka, kålrot och kastanjer.

Vad är i säsong i november?

I november är fikon, mango, svartrötter och satsumas som allra bäst. Det finns dessutom gott om savojkål, kålrabbi, vitkål, sharonfrukt, morötter, pumpa, purjolök, blomkål, brysselkål, dadlar, jordärtskocka, kålrot och kastanjer.

När kan man så bönor?

Vill du komma gång tidigt med din bönodling kan du förodla bönor på våren i små krukor inomhus. Vill du hellre direktså bönor ute så är det oftast i juni jorden är varm nog för att bönfröer ska trivas.

Hur sent kan man så bondbönor?

1. Dags att så bondbönor. Bondbönan vill ha riktigt varm jord före sådd, men bondbönan gror redan vid 4-5 plusgrader och kan i princip sås så snart tjälen gått ur jorden. Även om det kommer frostnätter senare tål plantan lite kyla.

Vilka grönsaker är det säsong för?

Februari: Delikatesspotatis. Gulbeta. Gul lök. Jordärtskocka. Kryddor i kruka. Kålrot.

  • April: Delikatesspotatis. Gurka. Kryddor i kruka. Morot. Nässlor. Ramslök.
  • Juni: Blomkål. Broccoli. Dill. Färskpotatis. Gurka.
  • Augusti: Bigarråer. Blekselleri. Blomkål. Blåbär. Bondböna.
  • November: Blomkål. Brysselkål. Delikatesspotatis. Grönkål. Gul lök.
  • Varför är det bra att äta mat som är i säsong?

    Det är bättre för miljön. Frukt och grönt som har kort hållbarhetstid måste transporteras med flyg för att fortfarande vara färsk när den kommer fram till butiken. Väljer du att köpa närproducerad mat efter säsong bidrar du alltså till minskade utsläpp. Det blir roligare att laga mat.

    Vilka grönsaker är i säsong i november?

    Höst (oktober till december) Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, själkselleri.

    Vad är Störbrytböna?

    Vulgaris) har långa och tunna, mörklila bönskidor. Skidorna blir brungröna när de kokas, men de smakar alldeles ypperligt trots den tråkiga färgen. Störbrytbönor är mycket produktiva och går att odla både i växthus och på friland. Bönrankorna blir 2,5 meter höga och ger varje trädgård något pittoreskt över sig.

    Det finns en stor mängd olika bönor och ärter att välja mellan. Själv tycker jag oftast att de låga sorterna är lättast och bäst att odla eftersom de kräver minimalt med skötsel när de väl står i landet. Höga sorter ger förstås stor skörd på väldigt liten yta, men kräver också att noga bindas upp för att inte krascha.

    Kan man plantera bönor?

    Har du kall lerjord i din trädgård bör du förkultivera och plantera ut när risken för nattfrost är över. Om bönorna inte trivs i den jord du har i trädgården, eller om du vill odla på balkong, kan du istället plantera dem i en kruka. Bönor är lättodlade i kruka då de inte kräver särskilt stort djup i planteringen.

    Vad gör man med Störbönor?

    Bönor passar bra att äta som tillbehör, men funkar även bra att tex woka eller kokas med i en gryta. Man kan ta bönorna direkt från frysen och lägga i sin panna eller gryta.

    Share this post