Allmänning

I vilken del av kroppen sker Andningskedjan?

I vilken del av kroppen sker Andningskedjan?

De två vanligaste elektrontransportkedjorna är: Andningskedjan i våra mitokondrier, som omvandlar energi som kommer från sönderdelandet av kolhydrater, fett och proteiner i maten vi äter till kroppens ”energivaluta” ATP.

Var i cellen sker elektrontransportkedjan?

Elektrontransportkedjan = sista steget i cellandningen Elektrontransportkedjan äger rum i mitokondriens inre membran. NADH och FADH2 (vätebärare) från citronsyracykeln (eller andra processer) går in vid komplex I & II.

Vart i kroppen sker cellandningen?

Kroppen förbränner ämnena med syre i ett antal kemiska reaktioner. De kemiska reaktionerna kallas cellandning och sker i cellerna. – En tredjedel av vårt dna kodar för de proteiner som finns i cellmembranet.

Vad är NADH och FADH2?

Energin utvinns i form av högenergimolekylerna NADH, FADH2 och GTP (analog till ATP). I människans celler sker citronsyracykeln i mitokondriens matrix. Utgångsmaterialet för processen är oxalättiksyra och acetyl-CoA. Oxalättiksyra återbildas av citronsyracykeln eller bildas av pyruvat.

Hur många ATP bildas i cellandningen?

De tio vätejonerna som kommer från NADH räcker till att skapa 30 ATP, medan FADH2 bildar 4 ATP. Sammantaget bildas alltså 38 ATP-molekyler (i idealfallet). Dessa ATP-molekyler kanske hamnar i en muskel där de ser till att dra ihop fibrer. Efter det blir de ADP igen.

På vilket sätt är elektrontransportkedjan beroende av citronsyracykeln?

Däremot är dessa, eller i alla fall citronsyracykeln indirekt beroende av att syre finns tillgängligt. Vid reaktionerna reduceras molekyler som FAD och NAD+ till FADH2 och NADH. Dessa oxideras sedan ”tillbaka” vid cellandningen/elektrontransportkedjan, vilken behöver syre.

Hur sker cellandning i kroppen?

Energi omvandlas i cellmembranet Hos människor görs det genom cellandningen, där vi andas in syre som driver en process där flera proteiner pumpar positivt laddade protoner från ena till andra sidan cellmembranet, vilket i sin tur skapar en elektrisk potential som cellen sedan kan omvandla till kemisk energi.

Share this post