Rekommendationer

Hur tillverkar cellen protein med hjalp av DNA?

Hur tillverkar cellen protein med hjälp av DNA?

Exoner är de enheter i genen som innehåller information om hur ett protein ska tillverkas. Framför varje gen finns en promotor. Under transkriptionen (DNA till mRNA) binder enzymet RNA-polymeras II till genens promotor och rör sig sen över hela genen, både exoner och introner, samtidigt som det tillverkar ett mRNA.

Vad innehåller en tRNA?

Transfer-RNA (av engelskans transfer RNA, förkortat tRNA) är RNA som har till uppgift att transportera aminosyror till ribosomerna i cellen för att användas i proteinsyntesen. Det finns en sådan transfer-RNA-molekyl för varje kodon i den genetiska koden.

Vad är det oftast för faktorer som gör att en gen regleras?

De regulatoriska, eller specifika transkriptionsfaktorerna varierar från gen till gen, till skillnad från de generella transkriptionsfaktorerna som i allmänhet är lika mellan olika gener. Regulatoriska transkriptionsfaktorer binder oftast till DNA:t längre uppströms från den gen i vars reglering de är involverade i.

Vad är genreglering ne?

Genreglering – innebär att aktiviteten av en gen kan regleras, vilket medför att gener kan vara ”påslagna” eller ”avslagna”. Även om en organism innehåller tusentals gener behöver inte alla vara aktiva samtidigt. Genom genreglering kan cellen anpassa sig till olika miljöer, signaler eller annan yttre påverkan.

Hur bildas ett protein från DNA?

För att bygga proteinerna använder cellerna en komplex sammansättning av molekyler som kallas ribosomer. Ribosomerna sätter ihop aminosyror i rätt ordning och länkar ihop dem med hjälp av peptidbindningar. Denna process, känd som translation, skapar en så kallad polypepmtidkedja, som är en lång sträng av aminosyror.

Hur går en proteinsyntes till?

Proteinsyntes är den process i cellen som tillverkar proteiner. Ibland används begreppet specifikt om det steg, translationen, där RNA översätts till sekvenser av aminosyror i cellens ribosomer, men oftast åsyftas en flerstegsprocess som börjar med transkription och slutar med translationen.

Hur många kromosomer finns det i en hudcell?

Hur många kromosomer finns det i kroppen? Svar: I och med att det finns så otroligt mycket DNA är det uppdelat på 23 unika kromosompar i olika längder. Kroppen har dubbel uppsättning av dem vilket är en fördel ifall någon del skulle ha en skada, totalt finns det alltså 46 kromosomer i varje cell.

Hur många DNA molekyler finns det i en kromosom?

Sedan består varje kromosom består av två strängar av DNA, som binder till varandra med intermolekylära vätebindningar (för att få den nukleotidbasparande dubbelhelixen). Så varje sträng är sin egen långa DNA-molekyl. 46 kromosomer, med 2 strängar per kromosom.

Vad består en nukleinsyra av?

Nukleinsyror (av latinets nucleus, cellkärna) är högmolekylära kemiska föreningar som förekommer naturligt i levande organismer i form av deoxiribonukleinsyra (DNA) och ribonukleinsyra (RNA). Kemiskt sett är nukleinsyror biopolymera makromolekyler – polymer av nukleotider – även kallade polynukleotider.

Hur går splitsning till?

Under splitsningen klipps intronerna bort och exonerna sätts samman till en sammanhängande enhet, ett så kallat transkript. Splitsningen för en del gener genererar flera olika transkript där olika kombinationer av exoner ingår. Det kallas för alternativ splitsning. Splitsning kallas för splicing på engelska.

Share this post