Populära

Vilka olika typer av hushallsavfall har vi?

Vilka olika typer av hushållsavfall har vi?

Köksavfall från kök, personalmatsalar och pentryn samt städsopor är exempel på hushållsavfall. Karlstads Energi ansvarar för transport och behandling av detta avfall. Bestämmelserna kring hushållsavfall finns i avfallsförordningen och i kommunens renhållningsordning.

Vilka olika typer av hushållsavfall har vi och förklara kortfattat vad som gäller för de olika sorterna hushållsavfall?

Avfallet benämns efter sina egenskaper, till exempel smittförande avfall och biologiskt avfall….Vårdens specialavfall

  • Smittförande avfall.
  • Skärande/stickande avfall.
  • Biologiskt avfall.
  • Cytostatika och läkemedel med bestående toxisk effekt.
  • Amalgamhaltigt avfall.

Hur funkar rötning?

Vid rötning blandas ofta matavfall med gödsel och avfall från slakterier och livsmedelsindustrin. Först värms avfallet för att döda eventuella smittämnen, så kallad hygienisering. Därefter pumpas det in i en rötningstank utan tillgång till syre, där det ligger omkring 20 dagar.

Vilka miljökonsekvenser finns av att inte hantera avfallet?

Avfall påverkar ekosystemen och vår hälsa Vissa ekosystem, bland annat havs- och kustekosystem, kan påverkas kraftigt av dålig avfallshantering eller av nedskräpning. Marint skräp är ett växande problem och inte enbart av estetiska skäl.

Vad läggs på deponi?

Det avfall som inte kan återvinnas läggs på deponi, det vi brukar kalla soptippar. Till deponin förs askor från energiproduktion (till exempel avfallsförbränning), förorenade jordmassor med mera. Det ställs olika krav på deponier beroende på vilket avfall som tas om hand där.

Brännbart och matavfall Matavfall ska sorteras ut enligt lokala föreskrifter. Brännbart avfall är sådant som kan brinna, men som inte är klassat som farligt och inte kan sorteras för materialåtervinning. Brännbart avfall får enbart förbrännas i anläggning som är godkänd för förbränning av avfall.

Share this post