Trendig

Vad konkurrerar ut kirskal?

Vad konkurrerar ut kirskål?

Många trädgårdsägare rekommenderar att plantera in andra starkt växande perenner i de invaderade rabatterna, för att konkurrera ut kirskålen. Exempel på växter som kan användas är jättedaggkåpa, latin: Alchemilla vulgaris, stjärnflocka, latin: astrantia major och vintergröna, latin: vinca minor.

Vad dödar kirskål?

Nya kirskålsplantor är lätta att ta bort om jorden är lucker. Andra beprövade sätt att bli av med kirskålen är att klippa ner den helt och hållet och täcka med blött tidningspapper och svart plast som du håller på plats med några stenar.

Kan man trötta ut kirskål?

Försök att trötta ut kirskålen genom att hela tiden klippa och riva bort minsta lilla blad som sticker upp. Med stort tålamod kan man få kirskålen att ge upp. I gräsmattan är detta inget problem.

Hur utrota kirskål?

Ett av de mest effektiva medlen mot kirskål är att gräva upp rötterna. Välj ut ett mindre område i taget så att uppgiften blir överskådlig och gå systematiskt tillväga. Gräv med en spade ner till 40 cm djup. Om du vill återanvända jorden ska du sålla den genom ett trådnät på en träram som fångar upp rötterna.

Vad gör man av kirskål?

Kirskål är ett vanligt förekommande ogräs som tidigare odlades runt om i trädgårdarna. Den är mycket invasiv och har en tendens att ta över i rabatterna. Några av de godaste rätterna att laga är paj, gratäng, pesto eller att bara att byta den mot sallad.

Var slänger man kirskål?

När du klipper ner och tröttar ut kirskålen ska du inte slänga fröställningar, blad och rötter på komposten. Det gör bara så att fler plantor kan börja växa. Stoppa istället ner alltihop i en plastpåse, knyt om och släng den rakt ner i soptunnan.

Vart slänger man kirskål?

Väljer du att försöka klippa ner eller gräva upp kirskålen, var noga med var du gör av fröställningarna och rötterna. Lägg dem inte på komposten eftersom de då bara sprids vidare. Stoppa dem i stället i en påse och släng i soptunnan.

Var slänga kirskål?

Kan man frysa in kirskål?

Använd kirskål på samma sätt som spenat och mangold. Minst beska är de tidiga skotten på våren. Skördar du senare så plocka de späda, ljusgröna skotten. Plocka, förväll och frys in i mindre portioner.

Hur länge förvälla kirskål?

Bäst är späda blad. När du plockat dem ska du skölja dem och förvälla dem i 2–3 minuter för att sedan använda i matlagning, alternativt torka dem.

Share this post