Rekommendationer

Hur manga sorters dahlior finns det?

Hur många sorters dahlior finns det?

Under de drygt 200 år som dahlian har förädlats har minst 55 000 olika sortnamn registrerats världen över. Då gäller det att kunna hålla lite ordning och reda, lär dig mer om dahlians grupperingar. Utöver de 55 000 registrerade sorterna finns det även en mängd varianter som aldrig blivit inskrivna i något register.

Hur stora krukor till dahlia?

Den går utmärkt att odla både i kruka eller på friland. För odling i kruka rekommenderar vi krukor på minst 30 liter för lågväxande sorter och minst 40 liter för högväxande sorter. Bra planteringsavstånd mellan knölarna är 50 cm. Något längre om det är en mycket hög sort.

Hur gör jag med Dahliaknölar?

Förvara dina dahliaknölar på ett svalt men frostfritt ställe där temperaturen är mellan 4-6 grader. Titta till knölarna då och då. Fukta lite med en blomspruta om det verkar vara för torrt. Om du ser mögel ska det skäras bort.

Kan man dela Dahliaknölar?

Det går att dela dahliaknölar både på våren och hösten. Risken med att göra det på hösten, när de precis har krävts upp, är att de inte är i vila och är mer ömtåliga än efter vintervilan. Dessutom finns en risk att de möglar vid snittytorna. Därför rekommenderar vi att dela dahliaknölar på våren, efter vintervilan.

Hur länge blommar Sommardahlior?

Från slutet av juni och framåt har du pampiga och otroligt vackra blommor att njuta av under lång tid. Vill du odla dahlia köper du färdiga knölar i trädgårdsbutiken eller sår dahliafrön i god tid. Dahlian ska sättas i rabatt eller kruka under perioden sena mars till början av juni.

Hur många dahlior i en kruka?

Låga sorter 15 – 40 st. medelhöga sorter 6 – 8 st. Höga och storblommiga sorter 4 – 6 st. Vid fördrivning i krukor planteras knölarna några centimeter under jordytan eller iallafall så knölen blir täckt med jord, skott och gamla stjälken får sticka upp.

Hur många Dahliaknölar i en kruka?

Knölen behöver dock inte delas om man har möjlighet att ge den en större kruka. I en normalstor zinkhink brukar jag sätta 1-2 nya knölar beroende på hur stora knölarna är vid köptillfället samt hur växtvillig sorten är, något som tydligt märks vid fördrivningen.

Hur väcker man en dahlia?

Så väcker du dahliaknölarna Klipp bort ruttna och dåliga knölar med en sekatör. De kontrollerade knölarna kan sedan förodlas i krukor med jord inomhus eller i frostfritt utomhus för att få en snabbare start. Då blir sommarens blomning betydligt längre.

När ska man ta in Dahliorna?

Ta upp dahliaknölarna Innan den första frosten eller när en första köldknäpp har gjort att bladverk och blommor på dina dahlior hänger är det dags att klippa av stjälkarna så att ett ca 10-15 cm ”skaft” återstår och ta upp knölarna för vinterförvaring.

Hur delar man en dahlia?

Gör så här för att dela dahliaknölar

  1. Använd en vass kniv, sekatör eller sax att för att lossa småknölarna.
  2. Varje ny knöl bör ha en knopp eller ett öga.
  3. Klipp bort gamla rötter och kvarvarande stjälk.
  4. Lägg intorkade knölar i en balja med vatten.
  5. Ovanpå gödningen skyfflar jag ett lager jord och placerar ut knölarna.

Hur delar man en dahlia knöl?

Efter uppgrävning, tvätta av all jord från knölarna och låt dem torka några dagar på en sval plats. När knölarna är torra och rena är det lätt att dela dem med en sekatör. Skär bort alla rester av stjälken. Den röda linjen på bilden visar var den ska skäras av.

Share this post