Blogga

Hur hogt vaxer Lin?

Hur högt växer Lin?

Spånadslin har långa, ogrenade stjälkar upp till 1,4 m långa. Roten är rak och smal, ganska kort och föga förgrenad. Bladen är smala, ca 4 cm långa, och sitter strödda längs stjälken. Blommar juni – augusti med platta, blå blommor i toppen på stjälken.

Vad är Lin för material?

Lin eller det latinska namnet Linum usitatissimum, är en gröda som odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av frön för pressning till linoljan och dels som en spånadsväxt som efter rötning används för att tillverka det lingarn som används för att väva linnetyg.

Vart finns Lin?

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. Linodling förutsätter ett fuktigt klimat med liten risk för försommartorka. I Sverige kan spånadslin odlas från Skåne upp till Norrbotten medan nordgränsen för odling av oljelin för närvarande är Gästrikland på grund av den längre mognadstiden.

Hur länge ska lin rötas?

Rötningen tar 4–5 dagar vid +32° och två veckor vid +10°. Vattnet måste renas innan det släpps ut. Vattenrötat lin får en obehaglig lukt, men utgör inte någon hälsorisk.

Är linne bättre än bomull?

Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg. Det är stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne.

Var växer lin bäst?

Jord/läge: Lin odlas bäst i länder som har lite svalare och regnigare klimat. Jorden ska vara mullrik. Bör undvikas att planteras i styva lerjordar, lätta sandjordar och myr- och mossjordar. Linet bör sås i april-maj och efter en till två veckor så kommer plantorna upp.

Hur får man fram lin?

Under skäktningen avskiljs linfibrerna från skärven. Industriellt görs detta med en skäktturbin. Traditionellt och i mindre skala görs det för hand genom att en skäktkniv (kallas även skäkta eller svärd) av trä för hand dras över lin som spänts upp på en ställning.

Kan man odla lin i Sverige?

Numera finns nästan ingen linodling kvar i Sverige, i alla fall inte av spånadslin (oljelin odlas här och var). En enda fabrik som tillverkar produkter av enbart lin återstår: Växbo lin i Hälsingland.

Hur häcklar man lin?

Industriellt används särskilda häcklingsmaskiner. Traditionellt och i mindre skala ”kammas” linet i häcklor, en bräda med piggar av metall, av finare och finare grovlek. Efter en korrekt häckling har man en bunt mjuka, glänsande blanka linfibrer som kan spinnas till garn eller användas för andra ändamål.

Share this post