Ny

Vilka gronsaker kan man Vinterodla?

Vilka grönsaker kan man Vinterodla?

Men spenat, olika kålsorter, vintersallat, rädisor och annat växer fint när det blir kyligt på hösten. Vinterodlingen bygger dels på att odla fram stora grönsaker som kan övervintra i jorden, exempelvis rotsaker, och dels bladgrönsaker och annat som kan odlas på sommaren för att stå skördeklara senare under hösten.

Vad kan Vintersås?

Vilka växter kan vintersås?

  • Grönsaker: morot, svartrot, rättika, ruccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa, palsternacka, olika sorters kål.
  • Kryddor: dill, gräslök, persilja.
  • Blommor: vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, jätteverbena, rosenskära.

Vad växer på vintern?

Snön skyddar Tänk att den kalla snön är något som växter kan tycka är bra. För snö skyddar växter som lingonris, murgröna och mossor som ett isolerande täcke. Så om det är 20 grader minus ute kan det vara 2-3 plusgrader under snön.

Vad kan man odla utomhus på vintern?

Prova penat, asiatisk kål, portlak, morot, palsternacka, rädisa, olika sorters sallad som till exempel ruccola, dill, gräslök eller olika sorters kål och salladslök. Lite beroende på växtzon kan du behöva experimentera dig fram, men spenat och portlak brukar vara enkla att lyckas med överallt.

Vad kan man odla i november?

Odla groddar och skott Med ett tråg för groddar eller skott samt med fröer från rädisa, smörgåskrasse, fänkål eller broccoliskott är du snart där. Vill du ha mer färg på tallriken, prova att groda de knallila rättika! Efter bara 4–7 dygn är dags att skörda – i mörkaste november.

Vad kan man odla i växthus på vintern?

Med bra planering och experimentlusta kan du skörda grönsaker året runt – även om allt inte alltid går som du hoppats….5 sorter att prova

  1. 1 Ärtskott. Kan sås sent på hösten eller tidigt i februari–mars i både växthus och odlingslådor utomhus.
  2. 2 Svartrot.
  3. 3 Spenat.
  4. 4 Vintersallat.
  5. 5 Kål.

Hur klarar sig barrträden på vintern?

Granar och andra trädslag på våra breddgrader klarar vintern genom en s.k. invintringsprocess som startar på sensommaren och avslutas på senhösten. Träden anpassar sig för den kommande kylan genom att avsluta sin tillväxt och göra sig av med så mycket vatten som möjligt.

När så Vintermorötter?

Vintermorötter kan sås på vintern för att skördas på sommaren och på våren för skörd under hösten. Vintermorötter som sås under sommaren hinner ge skörd sent på hösten, men då blir rötterna sällan så stora som vid tidigare sådd. Ett specialtips om just vintermorötter är att de älskar bokashi-kompost!

Vad kan man odla på vintern inomhus?

Basilika, koriander och plocksallat – som även kallas baby leaf går bra att odla inomhus året om. Även sandsenap – alltså rucola – är läcker att kunna plocka färsk från fönsterbrädan året runt. Easy to Grow, förberett minidrivhus gör det extra enkelt att odla örter och sallad inomhus.

Vilka växter kan Vintersås?

Vad kan man odla inomhus året runt?

Kål, tomater och gurkor är förstås bara en bråkdel av vad du kan odla inomhus. Kryddor, krasse, sallad, ingefära, chili, paprika, ingefära, ananas, physalis, vitlöksblast, jordgubbar, groddar och mikrogrönt, ja till och med potatis går också att odla med rätt belysning, god jord och näring.

Vilka fröer kan man Vinterså?

Share this post