Frågor

Kan man ta ut villkorat aktieagartillskott?

Kan man ta ut villkorat aktieägartillskott?

Ett villkorat aktieägartillskott innebär vanligen att tillskottet ska återbetalas om och när bolagets fria egna kapital medger det. Aktieägarna har i regel avtalat om att på bolagsstämman rösta för att aktieägartillskotten ska betalas tillbaka innan någon annan utdelning lämnas.

Vad är förbrukat kapital i ett aktiebolag?

I ett nystartat bolag har man ofta mycket kostnader i början samtidigt som det kan ta ett tag innan man får några intäkter. Då är det lätt att hamna i en situation som kallas förbrukat eget kapital. I ett aktiebolag innebär det att du har ett resultat som är lägre än hälften av ditt aktiekapital.

Vad är ett lån från aktieägare?

Ett lån från aktieägare är en skuld om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten. Ett lån från aktieägare klassificeras som en långfristig skuld eller en kortfristig skuld beroende på om skulden avser att vara långfristig (>1 år) eller kortfristig (<1 år). I baskontoplanen bokförs

Kan ett bolag ha fritt eget kapital?

Bundet eget kapital får inte användas för aktieutdelning eller återbäring till ägarna. Enskild firma och handelsbolag har alltid fritt eget kapital vilket innebär att ägarna kan göra vad de vill med kapitalet. I ett nystartat bolag har man ofta mycket kostnader i början samtidigt som det kan ta ett tag innan man får några intäkter.

Vad innebär en omvandling till aktieägartillskott?

Omvandling till aktieägartillskott För det mottagande bolaget innebär en omvandling av en fordran till ett villkorat- eller ovillkorat tillskott att dess balansräkning förstärks, eftersom bolagets motsvarande skuld faller bort.

Kan vem som helst lämna aktieägartillskott?

En eller flera aktieägare i bolaget kan lämna aktieägartillskott. I regel lämnas aktieägartillskott av samtliga aktieägare.

Kan man ta över aktieägartillskott?

Det är inte ovanligt att ett villkorat aktieägartillskott glöms bort i samband med en aktieöverlåtelse. I sådant fall har den som gjort tillskottet kvar sin möjlighet att få det återbetalt. Återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott kräver dock ett beslut på bolagsstämma.

Share this post